1. Hem
  2. E-post
  3. Hur pekar jag mailen mot Office 365?

Hur pekar jag mailen mot Office 365?

This article is also available in enEnglish

Om du har skaffat dig Office 365 och vill hantera din mail där så finns det ett par saker du behöver göra för att det ska fungera. Först behöver du logga in på cPanel, vi har en guide här som visar hur du gör det. När du har gjort det behöver du följa instruktionerna här nedanför.

Tänk på att denna guide är skriven för domäner som använder våra namnservrar. Använder du andra namnservrar behöver du kontrollera med den leverantören hur ändringarna ska göras.

TXT

Innan du kan peka om mailen mot Office 365 vill Microsoft att du ska verifiera att du äger domännamnet. Det gör du genom att lägga till ett TXT-inlägg på din domän som innehåller ett unikt värde som du har fått från Microsoft.

1. För att göra det måste du gå in på DNS-hantering i cPanel.
  2. Klicka sedan på Hantera till höger om det domännamn som du ska peka om.
  3. Du ska ha fått information från Microsoft om vad just ditt TXT-inlägg ska innehålla, innehållet kommer vara unikt för varje användare så det går inte att säga något som fungerar för alla.
  4. När du vet vad just ditt TXT-inlägg ska innehålla kan du skapa ett nytt DNS-inlägg genom att klicka på Lägg till post.
  5. Välj TXT i kolumnen Typ, i fältet Namn behöver du skriva in ditt domännamn (t.ex. exempel.se) och TTL ska vara 3600. I den sista fältet som heter Post ska du skriva in det du har fått från Microsoft, det borde ha formatet MS=msXXXXXXXX.

Du ska alltså inte använda MS=msXXXXXXXX, exakt det du ska skriva in får du från Microsoft.

MX

1. När du med ovanstående TXT-inlägg har verifierat att du äger domänen behöver du skapa de MX-inlägg som krävs för Office 365. För att göra det behöver du igen gå in på DNS-hantering i cPanel. Om du inte vet hur man gör se steg 1-2 i avsnittet om TXT-inlägg.
  2. Nu behöver du först leta upp och ta bort alla redan existerande MX-inlägg, du kommer sedan skapa nya MX-inlägg i nästa steg. Klicka på Ta bort till höger om alla DNS-inlägg som är typen MX.
  3. För att skapa ett nytt MX-inlägg behöver du klicka på Lägg till post.
  4. Välj sedan MX i kolumnen Typ, Prioritet ska vara 0 och det du ska skriva i destination behöver du hämta hos Microsoft. Spara sedan det nya DNS-inlägget när du är klar.
  5. Nu behöver du gå tillbaka till cPanels startsida så att du sedan kan klicka på E-postdirigering.
  6. Om du får en fråga om vilken domän du vill redigera så behöver du välja det domännamnet som du ska peka om.
  7. På sidan du kommer till nu finns en inställning som heter E-postdirigering, se till så att Extern mailserver är vald. Om den inte är det, välj den och klicka sedan på Ändra.

CNAME

1. För att lägga till de fyra CNAME som Office 365 kräver behöver du gå in på DNS-hantering i cPanel igen. Om du inte vet hur man gör det kan du följa steg 1-2 i avsnittet om TXT-inlägg.
  2. För att lägga till ett CNAME-inlägg behöver du först klicka på Lägg till post.
  3. Skapa fyra stycken CNAME-inlägg med följande värden.
    Namn: TTL: Typ: Post:
    autodiscover.exempel.se. 3600 CNAME autodiscover.outlook.com
    lyncdiscover.exempel.se. 3600 CNAME webdir.online.lync.com
    msoid.exempel.se. 3600 CNAME clientconfig.microsoftonline-p.net
    sip.exempel.se. 3600 CNAME sipdir.online.lync.com
  4. Om du ska använda MDM (Mobile Device Management) behöver du lägga till ytterligare två CNAME enligt Microsofts dokumentation.

SRV

1. Du behöver också lägga till två stycken SRV-inlägg, det görs inne på DNS-hantering i cPanel. Om du inte vet hur du tar dig dit kan du följa steg 1-2 i avsnittet om TXT-inlägg.
  2. För att lägga till ett nytt DNS-inlägg behöver du klicka på Lägg till post.
  3. Skapa nu två stycken DNS-inlägg där du anger följande information i varje fält.
    Namn: TTL: Typ: Prioritet:
    _sip._tls.exempel.se 3600 SRV 100
    _sipfederationtls._tcp.exempel.se 3600 SRV 100
    Namn: Vikt: Port: Mål:
    _sip._tls.exempel.se 1 443 sipdir.online.lync.com
    _sipfederationtls._tcp.exempel.se 1 5061 sipfed.online.lync.com

Eftersom tabellen inte fick plats på en rad så visas kolumnen ”Namn” två gånger för att förtydliga vilka uppgifter som hör till vilket DNS-inlägg.

4. Så här ska det se ut när det är färdigt.Du kan läsa mer om SRV-inläggen i Microsofts dokumentation.

SPF

Microsoft vill också att du inkluderar deras mailserver i ditt SPF-inlägg. Om du inte redan har ett SPF-inlägg kan du börja med att sätta upp ett enligt den här guiden. När du har aktiverat SPF inne på cPanel kan du på samma sida lägga till spf.protection.outlook.com där det står Inkludera SPF.

1. För att göra det klickar du på den blåa Lägg till-knappen till höger om där det står Inkludera SPF.
  2. I rutan som dyker upp behöver du ange spf.protection.outlook.com och sen klickar du på Ok.
  3. Klicka nu på Uppdatera längst ner på sidan för att spara inställningarna.