1. Hem
  2. Utvecklarverktyg
  3. Hur kommer jag igång med Ghost?

Hur kommer jag igång med Ghost?

Ghost Logo

Observera denna guide är för avancerade användare.

Det finns flera olika sätt att installera Ghost, den här guiden använder sig utav ghost-cli

Förbered för globala Node.js-paket

Följ guiden.

Förbered en ny MySQL-databas och -användare i cPanel

Följ guiden och notera ned användarnamn, databasnamn och lösenord då dessa används senare i guiden.

Installera ghost-cli globalt

npm install -g ghost-cli@latest

Du skall sedan kunna köra ghost --version och få output liknande

ghost --version
Ghost-CLI version: 1.2.0

Skapa en mapp där du vill installera din Ghost-app

Skapa och ställ dig i mappen

mkdir -p ~/nodeapps/ghost && cd ~/nodeapps/ghost

Installera Ghost med rätt parametrar

Du behöver nu de uppgifter för MySQL-databasen som du skapat.
Då Ghost-cli inte är ”gjort” för att köras på webbhotell så behöver man sätta en del flaggor för att skippa många av stegen som vi redan har tagit hand om åt dig.

ghost install --mail Sendmail --no-stack --no-setup-mysql \
--no-setup-nginx --no-setup-ssl --no-setup-linux-user \
--process local --no-start

Du kommer att få några frågor som du behöver svara på. Så här ser det ut i vårt exempel

ghostcli-output

Efter detta behöver du symlänka in din konfiguration till current mappen

ln -s "${PWD}/config.production.json" current/config.production.json

Sätt upp .htaccess

Nu när Ghost är installerad så behöver du bara fylla i 4st rader i .htaccess som vi nämnt i guiden här. Ghost använder sig utav index.js som StartupFile.

För att underlätta felsökning och uppsättning rekommenderar vi att aktivera felsökningsläge för applikationen. Instruktioner för detta återfinns i Hur felsöker jag fel i min Node.js, Python eller Ruby applikation?

I exemplet nedan har vi valt att placera detta i .htaccess direkt i dokumentrot för exempel.se.

PassengerBaseURI /
PassengerAppRoot /home/exempel/nodeapps/ghost/current

PassengerAppType node
PassengerStartupFile index.js

Surfa därefter till den URL som du angav under frågorna ovan, i vårt exempel http://www.exempel.se och då skall Ghost visas om allt har gått rätt till!

Glöm inte att skapa användare/lösenord för din Ghost-installation genom att surfa till den URL du angav och lägga till /ghost i URL.