1. Hem
  2. Utvecklarverktyg
  3. Hur kommer jag igång med Node.js?

Hur kommer jag igång med Node.js?

Den här guiden är för avancerade användare.

Om du är nyfiken på hur Node.js körs på våra webbhotellkonton har vi skrivit lite om det här.

Allmänt om inställningar

När du har skapat en Node.js-applikation och vill köra igång den hos oss behöver du ange sökvägen till den i en .htaccess-fil.

Detta behöver finnas i filen:

• PassengerBaseURI – URI sökväg, till exempel /nodetest
  • PassengerAppRoot – sökvägen i filsystemet till appens mapp, exempelvis /home/exempelse/myprojects/node-test-1
  • PassengerAppType – typ av applikation. Här måste det stå node
  • PassengerStartupFile – vilken fil som startar upp applikationen, till exempel app.js

Hela biten för att få igång det hela kan alltså se ut såhär:

PassengerBaseURI /nodetest
PassengerAppRoot /home/exempelse/myprojects/node-test-1

PassengerAppType node
PassengerStartupFile app.js

Om detta läggs i .htaccess för domänen exempel.se så startas Node.js applikationen i /home/exempelse/myprojects/node-test-1 med startfil app.js igång när man besöker exempel.se/nodetest i en webbläsare.

Testapplikation

I det här exemplet skapar vi en minimal applikation i Node.js som helt enkelt skriver ut Hello world! när man surfar in på den. Du kan antingen göra detta helt via SSH (vilket vi rekommenderar) eller så kan du skriva filerna på din dator lokalt och därefter ladda upp dem.

Ska du skriva större applikationer så kan du behöva köra kommandon på servern som installerar paket mer mera och då rekommenderar vi dock att du sätter dig in i hur du ansluter via SSH.

För att skapa testapplikationen behöver du göra följande:

1. Skapa en ny domän i cPanel som du kan experimentera på utan att påverka någon produktionssite. Du kan antingen skapa en underdomän på ett existerande domännamn eller så kan du lägga till vadsomhelst.hemsida.eu som Tilläggsdomän och använda den. I den här guiden kommer vi använda node-test-1.exempel.se/public som dokumentrot.
  2. Skapa en app.js fil, i vårt fall blir det /home/exempelse/myprojects/node-test-1/app.js. Lägg till nedanstående kod i filen:
    var http = require('http');
    var server = http.createServer(function(req, res) {
    res.writeHead(200, { 'Content-Type': 'text/plain' });
    res.end("hello world!\n");
    });
    server.listen(3000);
  3. Skapa nu en .htaccess-fil i mappen public inuti dokumentroten, i det här fallet blir det alltså: /home/exempelse/myprojects/node-test-1/public/.htaccess
    Kopiera in nedanstående kod i filen, du behöver där ersätta sökvägen för PassengerAppRoot med sökvägen till just din dokumentrot. Se till att sökvägen till public-mappen är densamma som dokumentroten du valde för din under- eller tilläggsdomän ovan.

PassengerBaseURI /
    PassengerAppRoot /home/exempelse/myprojects/node-test-1

PassengerAppType node
    PassengerStartupFile app.js
  4. Nu kan du surfa in på ditt domännamn, i det här fallet node-test-1.exempel.se, och då skall texten Hello world! komma upp. Första försöket kan ta en sekund att ladda, då applikationen behöver startas upp för första gången.

Starta om applikationen

Om din app har låst sig och behöver startas om så kan man göra det igenom att lägga in en tom fil som heter restart.txt i en undermapp där din app ligger som heter /tmp . Enligt exemplet ovan skulle det bli /home/exempelse/myprojects/node-test-1/tmp/restart.txt