1. Hem
  2. cPanel/WHM
  3. Hur hanterar jag paket i WHM?

Hur hanterar jag paket i WHM?

Den här guiden är till för dig som har Managed Server eller Reseller Agency.

Med paket kan du som har Managed Server eller Reseller Agency skräddarsy fördefinierade uppsättningar av inställningar och resursbegränsningar för dina kunder. Varje cPanelkonto du skapar tilldelar du ett paket, vilket bestämmer kontots gränser.

Skapa ett nytt paket

1. Börja med att logga in på WHM
  2. Klicka på Add a Package
  3. Ge ditt paket ett lämpligt namn
  4. Fyll i fälten för att sätta gränser och inställningar enligt dina önskemål. Nedan följer noggrannare beskrivning för vardera inställning:

Resources

• Disk Quota: Bestämmer diskutrymmet för paketet, d.v.s hur mycket filer som får lagras. Detta anges i MB så om du exempelvis anger 10240 motsvarar detta 10GB. Notera att diskutrymmet upptas av allt som lagras på kontot, även alla mail och deras bilagor.
  • Monthly Bandwidth: Styr gränsen för hur mycket data som får skickas till och från kontot per månad. Detta anges i MB så om du exempelvis anger 1048576 motsvarar detta 1TB.
  • Max FTP accounts: Max antal FTP-konton som får skapas.
  • Max Email Accounts: Max antal e-postkonton som får skapas.
  • Max Quota per Email Address: Den maximala storlek som e-postkonton får använda. Du kan i cPanel sätta en kvota per e-postkonto men ingen kan sätta en högre kvota än det här Även detta anges i MB, exempelvis 1024 motsvarar en maximal gräns på 1GB.
  • Max Email Lists: Max antal distributionslistor som får skapas.
  • Max Databases: Max antal databaser som kan skapas.
  • Max Sub Domains: Max antal underdomäner som får skapas.
  • Max Parked Domains: Max antal alias som får finnas under cPanelkonton med detta paket.
  • Max Addon Domains: Max antal tilläggsdomäner som får finnas under cPanelkonton med detta paket.
  • Maximum Hourly Email by Domain Relayed: Begränsar hur många mail som får skickas från cPanelkontot per domän. Det kan exempelvis vara lämpligt att ha en sådan gräns för att stoppa mail som skickas där e-postkonton utnyttjas för att skicka spam.
  • Maximum percentage of failed or deferred messages a domain may send per hour: Begränsar hur många misslyckade mailutskick som får ske innan ytterligare utskick stoppas. Kan användas likt ovan för att begränsa spamutskick. Ett misslyckat utskick kan till exempel innebära att mottagaradressen inte existerar eller att mailet nekas av någon annan anledning.

Settings

• Options
    • Shell Access: Tillåter SSH-åtkomst mot cPanelkonton med detta paket. Shell access behöver även vara aktiverad för att det ska gå att använda verktyget ”Terminal” i cPanel. Mer info kring hur du kopplar upp med SSH mot ett cPanelkonto hittar du här.
    • CGI Access: Är nödvändig för att köra CGI script från kontot. Denna inställningen behövs vanligtvis inte.
    • Digest Authentication at account creation: En inställning som krävdes för viss funktionalitet förr, du kan generellt låta denna vara avstängd.
  • Feature List: Välj en funktionslista, denna utgör vilka funktioner och verktyg som skall vara tillgängliga för cPanelkonton med detta paket. Vi har en separat guide som går över hur du skapar en ny eller justerar en existerande funktionslista som du finner här.
  • Locale: Välj standardspråk för cPanel

Package Extensions

• LVE Settings: Du kan hoppa över denna inställningen. LVE bestämmer resursbegränsningarna för CPU och RAM med mera. Rekommenderat är att istället styra dessa begränsningar med verktyget LVE Manager efter att paketet skapats. Vi har en guide här som går över hur du hanterar detta i mer detalj.
  • Imunify360 Features: Imunify360 är ett säkerhetsverktyg som bland annat scannar cPanelkonton efter skadliga filer. Imunify360 och nedan funktioner styrs via verktyget Imunify360 i cPanel.
    • Malware Scanner – Har tre lägen som avgör huruvida man skall via cPanel kunna läsa och rensa resultatet av en scanning, endast läsa fillistan eller inte kunna se resultatet alls.
    • Proactive Defense – är en funktion som upptäcker eventuella intrång för att förhindra tillkomsten av skadlig kod. Denna inställning avgör huruvida denna funktionen skall finnas tillgänglig via cPanel.

Redigera ett befintligt paket

1. Logga in på WHM
  2. Klicka på Edit a Package
  3. Välj paketet du vill redigera i listan och klicka på Edit. Finns inga paket i listan behöver du skapa ett enligt stegen ovan.
  4. Justera inställningarna efter behov och klicka sedan Save Changes. Se tidigare kapitel i denna guide för en noggrannare beskrivning över de olika inställningarna.

Notera att om du gör ändringar i ett paket påverkas alla cPanelkonton som använder det paketet.