1. Hem
  2. SSL/TLS
  3. Hur gör jag en manuell installation av ett SSL/TLS-certifikat?

Hur gör jag en manuell installation av ett SSL/TLS-certifikat?

Generera en privat nyckel

1. Innan du påbörjar din beställning av ett nytt certifikat behöver du först generera en privat nyckel. Det kan du göra om du klickar på ikonen SSL/TLS inne på cPanel och sedan klickar du på Generera, visa, ladda upp eller ta bort dina privata nycklar.
  2. Under rubriken Generera en ny privat nyckel en bit ner på sidan väljer du styrkan på nyckeln, vi rekommenderar 4096 bitar. Ge nyckeln en bra beskrivning och klicka sedan på Generera.
  3. Klicka nu på Gå tillbaka till SSL-hanteraren.

Nu har du en privat nyckel på servern vilken du kan använda bland annat för att generera egna certifikat och en CSR.

Generera CSR

CSR står för Certificate Signing Request och krävs för att generera ett certifikat utifrån din privata nyckel.

1. Inne på SSL/TLS i cPanel klickar du på Generera, visa eller ta bort SSL-certifikatsigneringsförfrågningar.
  2. Vid Nyckel väljer du nyckeln du precis skapade och sedan fyller du i all information som efterfrågas.

Använd inte Å, Ä eller Ö, ersätt de istället med A och O. Du måste fylla i alla fält.

3. Klicka därefter på Generera-knappen.
  4. Nu kommer din CSR-förfrågan att visas kodad och avkodad. Du behöver kopiera den kodade CSR-förfrågan till t.ex. Notepad så att du har den sparad för du kommer behöva den senare.

Utfärda certifikatet

Börja med att sätta upp en mailadress som är en av följande, du kan vidarebefordra denna till din vanliga mailadress. Byt ut ”dindomän.se” mot den domän certifikatet ska utfärdas för.

• webmaster@dindomän.se
  • hostmaster@dindomän.se
  • postmaster@dindomän.se
  • admin@dindomän.se
  • administrator@dindomän.se

Om du inte redan har lagt en beställning på ett certifikat på vår hemsida behöver du göra det nu. Du kan se vårt utbud samt beställa certifikat här.

Du behöver nu inne på Kundavdelningen skicka in den CSR du tidigare genererade så att ett certifikat kan utfärdas för din domän. Om du inte redan är inloggad på Kundavdelningen finns mer information här om hur du gör det.

1. Klicka på Tjänster ute till vänster i Kundavdelningen.
  2. Klicka sedan på texten Hantera till höger om det certifikat du beställde tidigare.
  3. Klicka på Generate Cert Now.
  4. På den här sidan behöver du under Select Your Web Server välja cPanel/WHM om certifikatet ska användas på ett webbhotellkonto hos oss.
  5. I fältet Input Your CSR ska du klistra in den CSR du tidigare genererade i cPanel. Du kan ta bort det som redan står i CSR fältet och kopiera och klistra in hela den kodade CSR:n, inklusive: —–BEGIN CERTIFICATE REQUEST—– och —–END CERTIFICATE REQUEST—–
  6. Där det står Signature Algorithm ska du välja SHA-2, Full SHA-2 borde du bara välja om du vet varför du väljer det.
  7. Under Technical Contact Information och Administrativ kontaktinformation behöver du helt enkelt fylla i din kontaktinformation. När du har gjort det kan du gå vidare till nästa sida.

Använd inte Å, Ä eller Ö i något av fälten!

8. Du behöver nu välja den mailadress som du vill att bekräftelsemailet ska skickas till. Välj den mailadress du tidigare skapade enligt den här guiden och gå sedan till nästa sida.
  9. Din förfrågan har nu skickats in och du ska ha fått ett mail till den mailadress du valde. När du har fått mailet behöver du klicka på länken i det för att bekräfta beställningen. När du har gjort det kan du gå vidare till det sista steget i den här guiden.

Installera ditt certifikat

När ditt certifikat har blivit utfärdat kommer du få ett mail med vidare instruktioner för hur du får tag på själva certifikatet. När du har fått tag på certifikatet behöver du lägga till det i cPanel.

1. Börja med att logga in på cPanel om du inte redan är inloggad. Mer information om hur du loggar in finns här.
  2. Inne på cPanel klickar du på SSL/TLS-ikonen.
  3. Klicka nu på Generera, visa, ladda upp eller ta bort SSL-certifikat.
  4. Kopiera certifikatet som du har fått, du ska kopiera allting inklusive —–BEGIN CERTIFICATE—– och —–END CERTIFICATE—–.
  5. Du klistrar sedan in det i fältet i cPanel där det står Klistra in certifikatet i textboxen.
  6. Klicka sedan på Spara certifikat.
  7. När du har sparat det kan du klicka på Gå tillbaka till SSL-hanteraren.
  8. Nu behöver du istället klicka in dig på Hantera SSL-webbplatser.
  9. Välj det domännamn du vill installera certifikatet på i drop-down menyn med rubriken Domän.
  10. Klicka sedan på Fyll i automatiskt per domän, alla tre fält ska nu ha fyllts i.
  11. Om du bockar för Enable SNI for Mail Services kommer ditt mailprogram kunna koppla upp med SSL mot din domän. Klicka på Installera certifikat när du är klar.

Du är nu klar med grunderna för att köra SSL, du behöver troligtvis också se till att din webbsida använder SSL, i de flesta CMS som Joomla och WordPress finns det inställningar för att använda SSL. Tänk på att din sida kommer visas som bruten SSL, med till exempel ett överkryssat https:// i adressfältet om du länkar in material utifrån utan att göra det över https://, så kallad mixed-content varning.