1. Hem
  2. Gör-det-själv VPS
  3. Hur lägger jag till ytterligare en disk på en server i Gör-det-själv-tjänsten?

Hur lägger jag till ytterligare en disk på en server i Gör-det-själv-tjänsten?

This article is also available in enEnglish

Det kan finnas olika anledningar till att lägga till en ytterligare disk på sin server, till exempel om du tillfälligt behöver mer diskutrymme på din server är en lösning att lägga till en ny disk (istället för att utöka en befintlig, eftersom det inte går att förminska en disk) eller om du helt enkelt vill strukturera upp lite på din server. Denna guide visar hur du lägger till en ny disk på en befintlig server.

1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för tjänsten Gör-det-själv.
  2. När du har kommit in i kontrollpanelen behöver du klicka på Virtual Servers under Appliances i menyn ute till vänster.
    Klicka på Virtual Servers i menyn
  3. Klicka sedan på namnet på servern du vill lägga till disken på (under Label).
    Välj rätt server
  4. Efter du kommit in på kontrollpanelsidan för den aktuella servern, håller du muspekaren över Storage i menyn högst upp på sidan och klickar på Disks i menyn som dyker upp.
    Välj Storage och sedan disks
  5. Tryck sedan på knappen Create Disk nere till höger.
    Lägg till ny disk via Create Disk
  6. Gör nu val för den disk du vill lägga till.
    Val för den nya disken
    De olika valen innebär följande:

Label: Ett namn på disken, så du känner igen den i listan över diskar kopplade till servern (vilket är praktiskt om du exempelvis vill radera disken senare). I det här exemplet kallar vi den för my_temporary_disk.

Data Store: Här väljer du var datan på disken ska ligga. Välj alternativet som nämner SSD för bäst prestanda.

Size: Här väljer du storlek på disken. I exemplet ovan har vi valt 10 GB men behöver du mer utrymme än så är det inga problem.

Hot attach: Om du vill att disken läggs till på servern utan omstart. Vi använder detta i exemplet, men det är möjligt att detta inte är tillgängligt för alla operativsystem.

Swap disk: Om det är en swapdisk du vill lägga till. Vi vill inte det i det här fallet och ser till att valet inte är aktiverat.

Require format disk: Aktivera denna om du vill att kontrollpanelen formaterar disken på servern åt dig, du väljer en bit ner vilken filsystem du vill ha. Finns inte det önskade filsystemet att välja behöver du formatera disken själv när den lagts till.

Mounted: Om du vill att disken ska monteras i operativsystemet på servern åt dig. Detta val är endast tillgängligt om du valt att formatera disken vid valet ovan.

Mount point: Var i filstrukturen på servern den nya disken ska monteras. I exemplet väljer vi /data men du kan såklart välja valfri plats. Detta val är endast tillgängligt om du valt att disken ska monteras (ovan).

File system: Vilket filsystem du önskar formatera disken med (se ovan). I exemplet ovan väljer vi ext4.

När du gjort dina val, klicka på Add Disk nere till höger.
  7. Disken läggs nu till på servern och du kommer kunna börja använda den så snart kontrollpanelen arbetat klart.

I vårt exempel formaterades disken med valt filsystem, monterades på vald plats samt lades till i fstab så den monteras automatiskt vid omstart.