X
  1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Kan jag använda ÅÄÖ i domännamnet?

Kan jag använda ÅÄÖ i domännamnet?

Svenska bokstäver så som ÅÄÖ är möjliga att använda i domännamn genom tekniken IDN som står för Internationalized domain names.

IDN översätter till exempel äpplegården.se till xn--pplegrden-u2aq.se. Men användaren behöver aldrig veta att den egentliga domänen som registreras är xn--pplegrden-u2aq.se då applikationerna som används (webbläsaren, mailklienten osv) har stöd för IDN och översätter detta automatiskt. Så det du ser i webbläsaren kommer vara äpplegården.se.

Det finns tillfällen då man måste ta reda på sitt riktiga domännamn, exempelvis:

  1. Vid användning av gamla applikationer. IDNA (IDN i applikationer) infördes 2003 och således kommer applikationer som skapades innan detta ha problem att översätta IDN-domännamn.
  2. När du skall lägga till en domän i cPanel.

Du kan då använda dig utav vårt verktyg för IDN-översättning som du hittar här.

Merparten av marknadens webbläsare klarar idag att hantera IDN-domäner. De problem som existerar, är främst inom e-posthanteringen. För att gardera sig krävs det i princip att man även registrerar en domän med standardtecken som fungerar i den vanliga DNS-katalogen för varje IDN-domän som man önskar använda. Man väljer ett av domännamnen som huvuddomän och gör en redirect på den andra till huvuddomänen. Detta i syfte både för e-post samt att underlätta för besökare.

Sökmotorer, som till exempel Google verkar inte göra någon större skillnad på hur IDN-domäner och vanliga standarddomäner rankas. Dock kan det bli problem hos de populära URL-förkortare som ofta används i sociala medier, så som Twitter, där flera har svårigheter att förkorta länkar som innehåller tecknen från IDN-domäner.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss