X
 1. Hem
 2. Domäner & DNS
 3. Hur lägger jag till domäner och/eller underdomäner på mitt webbhotellkonto?

Hur lägger jag till domäner och/eller underdomäner på mitt webbhotellkonto?

Denna guide beskriver gränssnittet som ersatt de tidigare för tilläggsdomäner, alias och underdomäner. Utvecklarna bakom cPanel har beslutat att inte längre tillhandahålla de tre gamla gränssnitten, utan allt hanteras numera via Domäner-ikonen inne på cPanel.

För att kunna använda flera domännamn eller underdomäner på ditt webbhotellkonto så behöver de först läggas till på kontot. Denna guide beskriver hur du gör detta.

Observera att du måste äga domännamnet, det räcker inte att lägga till det på ditt webbhotellkonto. Om domänen inte redan är registrerad kan du göra det via vår hemsida.

Om du ska lägga till ett domännamn som innehåller ÅÄÖ behöver du först konvertera det till IDN-formatet för att det ska fungera. Du kan läsa mer om det här.

Domäner

För att lägga till ett domännamn på ditt webbhotellkonto, följ dessa steg:

 1. Börja med att logga in på cPanel.
 2. Gå in på ikonen Domäner under avsnittet Domäner.
 3. Klicka på knappen Lägg till ett nytt domännamn uppe till höger.
 4. Ange detaljerna för den nya domänen.

  Fyll i uppgifterna så här:

  Domän: Här anger du ditt nya domännamn, till exempel domannamn.se.

  Dokumentrot: Kryssa ur rutan vid ”Dela dokumentrot med huvuddomänen” och ange sedan den katalog på ditt webbhotellkonto som du vill använda för domänens filer. Vi brukar rekommendera att man använder en mapp enligt domains/domannamn.se (om det är domänen domannamn.se du håller på att lägga till på kontot).

  Underdomän: cPanel använder en underdomän till kontots huvuddomän för att hålla koll på den tillagda domänen. Du kan låta denna vara kvar enligt det förslag som dyker upp när du fyllt i domännamnet ovan.

Tänk på att bocka ur rutan vid ”Dela dokumentrot med huvuddomänen” om du vill att domänen ska fungera självständigt (alltså på samma sätt som en ”tilläggsdomän” i det tidigare gränssnittet). Är kryssrutan ibockad kommer domänen istället läggas till likt det äldre gränssnittets ”alias”.

Om du håller på att lägga till en domän på ett FreeDNS-konto kommer kryssrutan om ”Dela dokumentrot med huvuddomänen” vara ikryssad och inte gå att avmarkera. Detta då FreeDNS-konton endast har stöd för så kallade alias-domäner.

 1. Klicka på Skicka-knappen när du matat in uppgifterna för domänen. Om du vill lägga till fler domäner i följd kan du istället använda Skicka och skapa en till-knappen.
 2. När domänen är tillagd får du upp en grön ruta uppe till höger som bekräftar detta.

Underdomäner

För att skapa en underdomän (subdomän) till en domän som redan är tillagd på ditt webbhotellkonto, gör så här:

 1. Börja med att logga in på cPanel.
 2. Gå in på ikonen Domäner under avsnittet Domäner.
 3. Klicka på knappen Lägg till ett nytt domännamn uppe till höger.
 4. Ange detaljerna för den nya underdomänen.

  Fyll i uppgifterna så här:

  Domän: Här anger du din nya underdomän, till exempel underdoman.oderland-demo.se.

  Dokumentrot: Se till att kryssrutan vid ”Dela dokumentrot med huvuddomänen” är avmarkerad och ange sedan den katalog på ditt webbhotellkonto som du vill använda för underdomänens filer. Vi brukar rekommendera att man använder en mapp enligt domains/underdoman.oderland-demo.se (om det är domänen underdoman.oderland-demo.se du håller på att lägga till på kontot).
 5. Klicka på Skicka-knappen när du matat in uppgifterna för domänen. Om du vill lägga till fler domäner/underdomäner i följd kan du istället använda Skicka och skapa en till-knappen.
 6. När underdomänen är tillagd får du upp en grön ruta uppe till höger som bekräftar detta.
Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss