X
 1. Hem
 2. Cloud
 3. Hur ändrar jag systemresurser för en server i Oderland Cloud?

Hur ändrar jag systemresurser för en server i Oderland Cloud?

Om du utökar de tilldelade systemresurserna för en server i Oderland Cloud kan detta påverka kostnaden för servern. På den här sidan kan du vad olika flavors och diskalternativ kostar.

En av fördelarna med Oderland Cloud är att du enkelt själv kan ändra vilka systemresurser en server har tillgång till. Du styr detta med vilken så kallad flavor servern är uppsatt med och du kan ändra flavor när du själv vill. Ibland är det till och med möjligt att uppgradera en server med mer minne eller mer CPU utan omstart.

Ändra antal CPU-kärnor och/eller mängd RAM-minne

Tänk på att du kan behöva starta om din server om du ändrar flavor. Se därför till att inte ha några osparade filer öppna på servern.

Om din server är uppsatt med hot-plug-stöd kan du uppgradera antal cores och/eller tillgängligt RAM-minne utan omstart, men om ditt operativsystem inte är korrekt konfigurerat kan du råka ut för kernel panic eller liknande som tvingar en omstart.

Ibland behöver man mer CPU-kraft eller mer minne på sin server och dessa resurser ändras enligt följande:

 1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för Oderland Cloud.
 2. Väl inloggad, gå in på Compute (ikonen som ser ut som en kub) -> Virtual machines i menyn ute till vänster.
 3. Om din server inte är uppsatt med hot-plug-stöd behöver du nu stänga av servern innan du kan byta flavor. Även med hot-plug-stöd behöver du stänga av servern om du ska minska systemresurserna. Gör detta genom att först klicka på raden för servern och därefter på Shut down-knappen.
 4. Rulla nu ner i listan under Shut down-knappen till du ser Flavor-raden. Klicka på pennikonen på den raden för att komma åt listan där du kan välja flavor.
 5. Välj ny flavor för din server i listan baserat på vilken konfiguration av CPU-kärnor och RAM du önskar. Klicka sedan på Done-knappen.
 6. Efter serverns inställningar justerats (kan ta någon minut men går oftast snabbare än så), starta servern igen genom att klicka på Run-knappen.

Servern startas nu upp med de nya systemresurserna.

Utöka storlek på disk

Det är endast möjligt att utöka storleken på en disk, det går inte att förminska! Om du planerar en temporär ökning av diskutrymmet kan du lägga till en ny disk istället, som är enkel att ta bort i slutändan.

Se alltid till att ha en färsk backup av innehållet på disken innan du påbörjar en utökning av diskutrymme!

Det händer att man behöver mer lagringsutrymme på en befintlig disk på en server. För att utöka en disk i Oderland Cloud, gör så här:

 1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för Oderland Cloud.
 2. Väl inloggad, gå in på Compute (ikonen som ser ut som en kub) -> Virtual machines i menyn ute till vänster.
 3. Klicka på raden för servern som disken du vill utöka är knuten till, rulla ner i den högra delen av fönstret och klicka på disken i listan över anslutna diskar, vid Volumes.
 4. Du får nu upp egenskaperna för disken. Rulla ner tills du ser Size och klicka på pennan för att få upp redigeringsmöjligheten.
 5. Ange den nya önskade storleken på disken (som måste vara större än vad den var tidigare, du kan inte förminska en disk). Klicka sedan på bocken för att spara ändringen.
 6. Ändringen sparas nu. Du kan behöva starta om din server för att ändringen ska få effekt.
Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss