1. Hem
  2. Gör-det-själv VPS
  3. Hur ändrar jag systemresurser för en server i Gör-det-själv?

Hur ändrar jag systemresurser för en server i Gör-det-själv?

This article is also available in enEnglish

En av fördelarna med tjänsten Gör-det-själv är att du enkelt själv kan ändra vilka systemresurser en server har tillgång till – ibland till och med utan omstart.

Komma åt kontrollpanelen för att göra ändringar

För att komma åt kontrollpanelen för att göra ändringarna, gör följande:

1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för tjänsten Gör-det-själv.
  2. När du har kommit in i kontrollpanelen behöver du klicka på Virtual Servers under Appliances i menyn ute till vänster.
    Klicka på Virtual Servers i menyn
  3. Klicka sedan på namnet på servern du vill ändra resurser på (under Label).
    Välj rätt server
    Du kommer nu åt att justera systemresurserna på servern ifråga.

Ändra antal CPU-kärnor och/eller mängd RAM-minne

Ibland behöver man mer CPU-kraft eller mer minne på sin server och dessa resurser ändras enligt följande:

1. Efter du kommit in på kontrollpanelsidan för den aktuella servern enligt ovan, klicka på den gröna Tools-knappen uppe till höger.
    Klicka på Tools-knappen
  2. I menyn som poppar upp, klicka på valet Edit Virtual Server.
    Tryck på Edit Virtual Server
  3. På sidan du landar på hittar du två skjutreglage, ett för RAM och ett för CPU-kärnor, justera dessa efter dina behov och spara med Save-knappen nere till höger.
    Skjutreglage för att styra mängd RAM och CPU

När du ändrar antal CPU-kärnor och mängden RAM-minne på servern ändras också priset. Du ser det nya priset ovanför Save-knappen.

1. När du tryckt på Save-knappen kan du få upp en ruta om att servern behöver startas om. Se till att ingen data på servern är osparad och klicka på Continue resize för att starta om servern och få tillgång till de uppdaterade resurserna.
    Klicka på Continue resize för att få tillgång till de uppdaterade resurserna
  2. När ändringen av serverns resurser är klar kommer du se detta i tabellen längst ner på sidan.
    Ändring klar

Utöka storlek på disk

Det är endast möjligt att utöka storleken på en disk, det går inte att förminska!

Se alltid till att ha en färsk backup av innehållet på disken innan du påbörjar en utökning av diskutrymme!

1. Efter du kommit in på kontrollpanelsidan för den aktuella servern enligt ovan, håller du muspekaren över Storage i menyn högst upp på sidan och klickar på Disks i menyn som dyker upp.
    Välj Storage och sedan disks
  2. Tryck på kugghjulet ute till höger på raden för den disk du vill utöka och välj Edit i menyn som dyker upp.
    Klicka på kugghjulet och välj Edit
  3. I rutan som poppar upp, justera reglaget vid Size efter behov och spara sedan ändringarna med Save Disk-knappen.
    Justera diskstorleken och spara

När du ändrar diskstorleken ändras också priset. Du ser det nya priset ovanför Save Disk-knappen.

1. Observera att servern kommer starta om när du sparar ändringarna. Omstarten kan ta längre tid än normalt då disken byggs om. Se till att ingen data på servern är osparad och klicka på OK i rutan som dyker upp.
    Bekräfta omstart
  2. Kontrollpanelen schemalägger nu en nedstängning av servern. Därefter utökas disken och servern startas upp igen.
    Utökning pågår
  3. Efter servern bootat upp igen ska du nu ha tillgång till det utökade utrymmet.