1. Hem
 2. Domäner & DNS
 3. Hur ändrar jag namnservrarna mitt domännamn använder?

Hur ändrar jag namnservrarna mitt domännamn använder?

This post is also available in: English

Tänk på att du enbart kan ändra namnservrar via oss för domäner som är registrerade via oss. Om du är osäker på om ett domännamn är registrerat via oss eller ej, följ instruktionerna i denna guide för att ta reda på var domännamnet är registrerat. Är domänen registrerad någon annanstans, kontakta din registrar för instruktioner och hjälp.

Namnservrarna för en domän avgör var resten av internet kan hitta informationen om mot vilka servrar en domän pekar. Ibland behöver man ändra detta, exempelvis om man bytt leverantör eller vill implementera någon viss tjänsts lösningar. Denna guide går igenom hur du ändrar namnservrarna för ett domännamn som är registrerat hos oss.

Det finns några landsbundna toppdomäner så som .de som kräver att en domän finns upplagd i DNS-servrarna man ändrar till innan själva ändringen görs. Om det inte finns några pekare i de nya DNS-servrarna går det alltså inte att byta till DNS-servrarna i detta fall. Om du vill använda våra namnservrar på domänen betyder detta att du behöver lägga till domänen på ett webbhotellkonto först.

Vissa landsbundna toppdomäner, så som .dk, kan ha andra rutiner än de som beskrivs i denna guide för ändring av namnservrar. För just .dk behöver man logga in hos Punktum dk för ändringar.

Tänk på att det kan ta upp till 48 timmar innan en ändring av namnservrar spridit sig över hela internet. Vi skriver lite mer om detta här.

 1. Börja med att logga in på Kundavdelningen.
 2. Klicka på Domäner -> Mina domäner ute till vänster.
 3. Du når nu hanteringssidan för domäner registrerade via oss. Klicka på Alla Domäner överst för att se alla dina domännamn.
 4. Klicka på Visa-knappen till höger om domännamnet du ska byta namnservrar på.

 5. Högst upp på sidan du kom in på nu ska du ha ett antal flikar, klicka på fliken Namnservrar.
  Gå in på fliken Namnservrar
 6. Här inne kan du ange dina nya namnservrar:
  Om du vill använda våra DNS-servrar: Välj valet Använd standard namnservrar. Då kommer dns1.oderland.com, dns2.oderland.com och dns3.oderland.com väljas för domänen.
  Om du vill använda DNS-servrar tillhörande en annan leverantör: Välj Använd anpassade namnservrar och fyll i dem i fälten nedanför. Du får dessa från den aktuella leverantören.
  Välj namnservrar
  Klicka på Ändra Namnservrar när du är klar.

Om det händer att du får en helt vit sida efter du har klickat på Ändra Namnservrar, skicka då ett mail till support@oderland.se med vilken domän det gäller och vilka namnservrar du försöker ändra till så hjälper vi dig.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss