X
  1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Hur kontaktar jag ägaren av en domän?

Hur kontaktar jag ägaren av en domän?

Det finns flera skäl till varför man skulle vilja kontakta ägaren av ett domännamn. Det kan röra sig om att man är intresserad av att köpa domännamnet, be ägaren korrigera felaktig information på en hemsida eller någon av flera andra anledningar.

Om du får kontakt med en domänägare i syftet att ta över ägandeskapet av ett domännamn som är registrerat hos oss, se följande instruktioner angående överlåtelser av domäner.

Underrubrikerna nedan är ordnade i prioritetsordning, så du bör testa dem i den ordning de listas.

Via kontaktuppgifter på eventuell hemsida

Finns det en hemsida kopplad till domänen vars ägare du vill kontakta, undersök i första hand om några kontaktuppgifter publicerats på hemsidan. Det kan röra sig om en e-postadress eller ett telefonnummer som står någonstans på siten eller där kanske finns ett kontaktformulär du kan använda. Ibland krävs det att man klickar runt lite för att hitta kontaktinformationen.

Via Internetstiftelsen om det är en .se- eller .nu-domän

Är domänen du vill kontakta ägaren av en .se- eller .nu-domän kan du använda kontaktformuläret hos Internetstiftelsen. Det hittar du på följande länk:

https://internetstiftelsen.se/kontakta-domaninnehavare

Tänk på att du inte kan använda formuläret för att kontakta ägare av domäner som inte slutar på .se eller .nu.

Hitta information via whois

Om det rör sig om en domän som inte använder toppdomänen .se eller .nu är ett första steg att ta reda på var domänen är registrerad (alltså vilken registrar domänen har). Detta kan du hitta i domänens så kallade whois-information. Vi har skrivit följande guide om hur man tar reda på var ett domännamn är registrerat.

När du tagit reda på vilken registrar som hanterar domänen kan du kontakta supporten för det företaget och be dem vidarebefordra din förfrågan till domänägaren. Om domännamnet är registrerat hos oss, se punkten nedan.

I whois-informationen kan det även ibland gå att hitta kontaktuppgifter direkt till domänägaren. Detta är dock tämligen ovanligt nuförtiden, efter införandet av GDPR.

Be oss vidarebefordra förfrågan

I och med GDPR har vi inte möjlighet att lämna ut kontaktuppgifter direkt till ägaren av ett domännamn som är registerat hos oss, men vi kan skicka vidare en kontaktförfrågan till ägaren.

Får du inte tag på domänägaren via de vägar som beskrivits ovan, skicka ett mail till vår support där du ber oss skicka vidare ett meddelande från dig till domänägaren.

Observera att vi endast kan skicka vidare kontaktförfrågan till ägaren av domäner som är registrerade hos oss.

Skriv tydligt vilken domän det gäller och påvisa även vilken del av meddelandet samt vilka kontaktuppgifter till dig som ska skickas vidare.

När vi skickat vidare en förfrågan kommer ingen uppföljning mot domänägaren göras från vårt håll, utan nuvarande ägare väljer själv huruvida hen vill besvara din förfrågan.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss