1. Hem
 2. cPanel/WHM
 3. Hur hanterar jag LiteSpeed Cache via cPanel?

Hur hanterar jag LiteSpeed Cache via cPanel?

LiteSpeed är inte bara en webserverprogramvara som är snabbare (och i många fall mycket bättre) än Apache. Det finns även en inbyggd cachefunktion som ytterligare kan skynda på sidladdningar och minska belastningen på servern som sådan (vilket ytterligare ökar hastigheten på sidladdningarna). I den här guiden ska vi gå igenom lite om hur man kan hantera denna cache via cPanel.

Komma åt LiteSpeed Cache-hanteringen

För att komma åt hanteringen av LiteSpeed Cache (LSCache) via cPanel, börja med att logga in på cPanel. Väl där, leta upp avsnittet Avancerat och ikonen LiteSpeed Web Cache Manager.
LiteSpeed Web Cache-ikonen

LiteSpeed-plugins för olika CMS och liknande

Inne på sidan för LiteSpeed Web Cache Manager hittar du information om olika LSCache-plugins som finns tillgängliga för WordPress, PrestaShop och flera andra system:
Olika LiteSpeed-plugins

Rensa LSCache för alla siter på kontot (Flush LSCache)

Nedanför detta hittar du en funktion för att rensa cachen på alla siter som använder LSCache på ditt webbhotellkonto.
Rensa all cache för LiteSpeed

Om du vill rensa cachen för endast en site, använd inte den här funktionen utan logga istället in på admin för siten i fråga och rensa via LiteSpeed-cache-pluginet där.

LiteSpeed Cache för WordPress

Tänk på att avaktivera andra cacheplugin du eventuellt har installerat sedan tidigare innan du aktiverar LiteSpeed Cache-pluginet. Pluginet kommer inte fungera annars.

Under avsnittet LiteSpeed Cache Management kommer du åt att styra LSCache för WordPress-installationer på kontot, detta utan att logga in på admin för respektive site.
litespeed cache management

Om man går in på WordPress Cache där så får man upp en lista över de WordPress-installationer som finns indexerade av LSCache-pluginet för cPanel.

Här har du ett antal knappar/funktioner du kan använda dig av:

 • Refresh Status – Laddar om sidan och uppdaterar status för cachen för de olika siter som listas. Om en WordPress-site som varit installerad tidigare raderats kommer den plockas bort vid en refresh.
 • Scan – Söker igenom kontot efter WordPress-installationer så cachen kan styras härifrån.
 • Flush All – Samma som knappen under Flush LSCache – se ovan. Rensar alltså cache för alla installationer på kontot, inte bara de som listas på denna sida.
 • Lista över installationer som hittats:
  • Discovered WordPress Installations – Sökvägen till WordPress-installationens filer, utgår från ~ (alltså hemmappen på webbhotellkontot).
  • Cache status – Visar om cachen är aktiv (enabled) eller ej (disabled).
  • Flag – Om en installation är flaggad kommer den exkluderas från massoperationer såsom ”Flush all”.
  • Actions – Här kan cachen på respektive plugin aktiveras/avaktiveras och installationen flaggas/avflaggas.

Det går även att kryssa för flera installationer (via kryssrutan ute till vänster på respektive rad) och aktivera/avaktivera cachen på flera i taget, eller flagga/avflagga dem i ett svep.

Övriga inställningar

Längst ner har du några ytterligare inställningar för LSCache som du kan ha nytta av.
Settings och Advanced

Inställningar för LiteSpeed Cache (Settings)

Här kan du ställa in vilken nivå av loggning du vill ha från LSCache. Standard är Info men du har ett flertal att välja mellan, beroende på hur mycket detaljer du vill få ut.

Inställningar för LiteSpeed Caches loggning

Missa inte att spara med Save-knappen när du ändrat.

Avancerat (Advanced)

Inne på avancerat har du möjligheten att starta om PHP som körs på webbhotellkontot, till exempel för att rensa annan cache (såsom opcache) eller för att stoppa processer som fastnat i någon loop eller liknande.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss