X
 1. Hem
 2. Domäner & DNS
 3. Erbjuder ni DynDNS?

Erbjuder ni DynDNS?

Ja, i cPanel finns ett verktyg för hantering av dynamiska DNS-pekare (DynDNS).

DynDNS-pekare kan användas exempelvis för att peka en underdomän mot en server eller ett kontorsnätverk där IP-adressen ändras ibland.

För att använda funktionen för dynamisk DNS-pekning i cPanel måste domänen som väljs hanteras via våra DNS-servrar.

För att sätta upp en dynamisk DNS-pekare, följ dessa steg:

 1. Börja med att logga in på cPanel.
 2. Leta därefter upp ikonen Dynamisk DNS i rutan Domäner.
 3. I gränssnittet, klicka på Skapa-knappen för att lägga till en underdomän som används för den dynamiska DNS-pekaren.
 4. På sidan du landar på kan du nu skapa själva DNS-pekaren.

  Du får nu göra några val:
  • Under rubriken Dynamic DNS Domain, skriv in den underdomän du vill använda i den vänstra rutan. I rullgardinsmenyn till höger, välj domän som underdomänen ska skapas på. I det här exemplet har vi angivit dyndns som underdomän samt valt domänen exempel.se. Vår dynamiska DNS-pekare blir alltså dyndns.exempel.se.
  • Valfritt: Om du vill kan du klicka på Manually Enter An IP Address och i textfältet som dyker upp ange en första IP-adress som den dynamiska DNS-pekaren ska gå mot.
  • Valfritt: Mata in en beskrivning av DNS-pekaren (exempelvis en identifierare så som ”Kontoret”) som säger något om varthän pekaren går.
  • Klicka på Skapa-knappen när du är nöjd.
 5. Du skickas nu tillbaka till startsidan för DynDNS-funktionen och ser pekaren du skapat i tabellen en bit ner på sidan.

  URLen du ser i kolumnen URL kan nu användas för att uppdatera den dynamiska DNS-pekaren. Surfa mot den (via webbläsare, cURL, wget eller annat sätt) från någon enhet som befinner sig på nätverket där den publika dynamiska IP-adressen används för att uppdatera DNS-pekaren.

Om domänen i URL-fältet inte pekar mot en server hos oss kan du byta ut den mot servernamnet som ditt webbhotellkonto ligger på. Vet du inte servernamnet kan du ta reda på det enligt dessa instruktioner. I exemplet ovan kan alltså ”exempel.se” bytas ut mot servernamnet.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss