1. Hem
  2. Före köp
  3. Vilka SSL/TLS-certifikat finns och vilket bör jag använda?

Vilka SSL/TLS-certifikat finns och vilket bör jag använda?

This article is also available in enEnglish

Vilka typer av certifikat finns det?

Det finns i grund och botten tre olika typer av certifikatverifieringar.

DV – Domain Validated
Här kontrolleras att du är ägaren av domänen genom automatiserad mail eller filverifiering. Detta är den vanligaste typen av certifikat för de som inte kräver mer utökad verifiering.

OV – Organization Validated
För dessa certifikat kontrolleras också att företaget som äger domänen är det företag som certifikatet ska utfärdas till. Företagsinformationen kommer även finnas med i certifikatet.

EV – Extended Validation
Ungefär som OV men ytterligare kontroll av bland annat fysisk plats för företaget. Företagsnamnet kommer även visas i grönt vid adressfältet i webbläsaren.

Vilka certifikat erbjuder Oderland?

De certifikat som vi erbjuder just nu går att se på den här sidan.

Vi har dock möjlighet att erbjuda alla certifikat från Comodo, Thawte, Geotrust och Certum. Så om du har ett specifikt önskemål så kan ni höra av er till oss så får ni prisuppgift på just det.

Vi erbjuder även gratis certifikat från Lets Encrypt som du kan läsa mer om här.

Vilket certifikat bör jag använda?

Om du har ett webbhotellkonto hos oss så erbjuder vi gratis certifikat via Let’s Encrypt vilket är tillräckligt för de flesta. Om du har någon annan tjänst hos oss eller behöver ett certifikat för en extern tjänst så brukar det räcka med ett Comodo PositiveSSL-certifikat. Ett PositiveSSL-certifikat täcker antingen ett domännamn (med och utan www) eller en subdomän.

Om du t.ex. behöver ett certifikat som täcker alla subdomäner på ditt domännamn skulle ett Comodo PositiveSSL Wildcard-certifikat passa bra.

Vi erbjuder även så kallade multidomän-certifikat. T.ex. om du har fem stycken olika hemsidor och vill ha ett SSL-certifikat för alla dessa hemsidor. Då blir det både jobbigt och dyrt att köpa fem stycken PositiveSSL-certifikat. Då kan du istället köpa ett multidomän-certifikat. Ett sådant certifikat kan täcka flera olika domäner, de behöver inte vara subdomäner på samma domän utan det kan vara helt olika domäner.

Vi erbjuder även OV och EV-certifikat som kräver mer ingående verifiering innan de utfärdas. Innan du kan få ett OV eller EV-certifikat så kommer certifikatsutfärdaren kontakta ditt företag via t.ex. telefon för att bekräfta att det inte är någon som försöker få ett certifikat för ett företag som de inte äger. Eftersom ditt företagsnamn kommer stå med i certifikatet så kan dina besökare känna sig säkra att de har kommit till rätt hemsida och inte till någon som imiterar din hemsida.

Om du har ett OV-certifikat så måste besökaren visa detaljerad information om certifikatet för att se företagsnamnet samt andra uppgifter. Med ett EV-certifikat så kommer företagsnamnet stå bredvid adressfältet i webbläsaren vilket gör det väldigt tydligt och enkelt för dina besökare att se att de har kommit rätt. Du kan t.ex. besöka oderland.se och där se att vårt företagsnamn står bredvid adressfältet och om du klickar på det kan du se mer information om företaget.

Du kan läsa mer om vilka certifikat som är DV, OV, EV, wildcard, multidomän osv. på den här sidan.

 

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
KONTAKTA OSS