1. Hem
  2. E-post & App Suite
  3. Vad är det för skillnad mellan POP3 och IMAP?

Vad är det för skillnad mellan POP3 och IMAP?

Innehåll

När du ska hämta e-post till en klient på din dator så har du POP3 och IMAP att välja mellan. Dessa är bara olika metoder att hantera mail på och våra servrar fungerar med vilket som.

IMAP

Vi rekommenderar IMAP då mailen synkroniseras mellan mailservern och de klienter du använder, läser du ett mail på en klient så markeras det som läst även på andra klienter och raderar du ett mail på en klient så tas det även bort på alla andra klienter du använder.

Om din dator eller telefon kraschar går mailen att nå via webbmailen eller andra mailprogram. Då mail lagras på servern om du använder IMAP är detta det klart säkraste valet eftersom vi tar dagliga backuper på dina mail. Du skall välja IMAP om du till exempel vill ha möjlighet att kunna läsa dina mail både på din dator och på din telefon, eller på flera olika datorer.

Om du använder IMAP så bör serverporten för inkommande mail vara 993.

POP3

Mail som skickas till ditt e-postkonto kommer att sparas på servern tills dess att du öppnar ditt mailprogram, då överförs mailet från servern till klienten och sedan finns det enbart på klienten (t.ex. din dator eller telefon). Kraschar då denna så kommer du ej åt dina mail längre. Använder du dig av POP3 har vi inga backuper på dina mail så om du sparar dina mail i din dator och den kraschar så kommer du förlora allt. Och om du använder flera enheter så kommer varje brev att hamna på endast en av enheterna och inte dom andra.

Det går att konfigurera så att POP3 sparar en kopia av alla brev även på servern, i vilket fall du kan använda flera enheter, men om du då tar bort ett brev på en enhet så finns det fortfarande kvar på dom andra enheterna.

Om du använder POP3 så bör serverporten för inkommande mail vara 995.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss