X
  1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Vad betyder mail som nämner ICANN angående min domän?

Vad betyder mail som nämner ICANN angående min domän?

Dubbelkolla alltid mailen du fått om dina domäner så de verkligen kommer från oss. Det finns många bedragare på nätet som försöker lura av dig dina uppgifter och domännamn. Vi har skrivit en del om denna så kallade phishing här.

Det händer ibland att det skickas ut e-postmeddelanden till den e-postadress som står registrerad i kontaktinformationen för en domän (alltså i whois-informationen). Dessa mail är bra att hålla koll på, då vissa kräver att du som domänägare agerar.

Årliga mail för att kontrollera kontaktuppgifter

En gång om året skickas e-post gällande ICANN-kontrollerade domäner ut (sådana som använder generella toppdomäner så som .com, .net, .org etc), med syftet att domänägaren ska kontrollera så whois-informationen som står registrerad på domänen stämmer.

Om whois-informationen inte är korrekt kan det i slutändan leda till att ICANN avslutar domännamnet. Det är alltså viktigt att korrigera informationen om den inte stämmer.

Om postadressen för domänägaren (exempelvis om en flytt skett under det senaste året) eller andra uppgifter ändrats är det viktigt att whois-informationen uppdateras.

Här visas ett exempel på hur inledningen av ett sådant e-postmeddelande kan se ut:

Ämnesrad: Kontrollera whois-information för exempel.com

Hej,

På grund av krav från ICANN behöver vi kontrollera så kontaktinformationen för domänen exempel.se är korrekt och uppdaterad. Enligt ICANNs regler måste alla registrarer minst en gång per år skicka ut en förfrågan där alla domänägare kontrollerar nuvarande whois-information och uppdaterar den vid behov. Felaktig eller falsk information i whois kan leda till att domänen stängs ner och/eller avregistreras.

Därefter redovisas nuvarande whois-information. Om informationen som visas är korrekt kan du bortse från meddelandet. Om informationen däremot är inaktuell behöver den uppdateras. Vi har skrivit en guide om hur man genomför ändringar av whois-information här.

Mail för verifiering av e-postadressen i whois

Om du gör en ändring av whois-informationen på en ICANN-kontrollerad domän (en som använder en generell toppdomän så som .com, .net, .org etc) kommer du efter ändringen genomförts behöva verifiera detta. Verifieringen gör du genom att klicka på en länk i ett mail som skickas ut till den e-postadress som matats in i domänens kontaktuppgifter.

Här visas ett exempel på hur inledningen av ett sådant e-postmeddelande kan se ut:

Ämnesrad: Verifiering av e-postadress

Hej,

På grund av krav från ICANN behöver vi kontrollera giltigheten på den e-postadress som angivits vid domänregistreringen eller vid uppdateringen av domänens kontaktinformation.

Du kommer bara behöva göra detta en gång per e-postadress.

Vänligen observera att om du inte bekräftar e-postadressen så kommer tyvärr dina kontaktuppgifter med denna e-postadress suspenderas. Detta kommer resultera i att de domäner som har e-postadressen i sin whois-information slutar fungera tills verifieringen är utförd.

I mailet finns en länk du behöver klicka på för att verifiera att e-postadressen fungerar och är korrekt.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss