1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Hur styr jag om kataloglistning ska vara på eller av?

Hur styr jag om kataloglistning ska vara på eller av?

Kataloglistning är som standard avstängt på våra webbhotellkontoservrar.

Kataloglistning när man talar om hemsidor handlar om hur mappar som inte har ett bestämt index ska hanteras. Normalt sett serverar en webserver index-filer i första hand (index.htm, index.html, index.php etc) men om dessa saknas kan man få lite olika resultat beroende på vad man är ute efter.

Aktivera listning

Om du till exempel har en katalog som innehåller ett antal filer som du vill att din besökare ska kunna ladda ner direkt är det en god idé att ha kataloglistning påslaget. Om man surfar mot en mapp som har kataloglistning påslaget kommer mappens innehåll visas i webbläsaren:

Resultatet av påslagen kataloglistning

För att uppnå detta lägger du in en kodrad i din .htaccess-fil. Dessa filer ärvs neråt i katalogstrukturen, så om du lägger detta i din public_html-mapp kommer kataloglistning aktiveras på mappen ifråga samt i alla mappar som ligger i den. Koden du behöver lägga in, gärna överst i filen, är:

Options +Indexes

Om du vill aktivera kataloglistning på hela ditt webbhotellkonto, lägg in koden ovan i en .htaccess-fil som du skapar i roten för själva kontot.

Du kan använda Filhanteraren i cPanel för att redigera din .htaccess-fil (eller skapa den om den inte finns), vi har en guide här som går igenom hur Filhanteraren fungerar. Tänk på att du behöver aktivera visning av dolda filer för att du ska kunna se .htaccess-filen.

Avaktivera listning

Om du istället har en mapp i strukturen där du vill förhindra att besökare ser kataloglistningen lägger du istället in följande:

Options -Indexes

På en server hos oss kommer en besökare till en mapp med avstängd kataloglistning få ett 403-fel i sin webbläsare (permission denied) och alltså inte se innehållet i mappen:

403-fel vid påslaget skydd mot kataloglistning

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss