1. Hem
  2. Hemsidor
  3. Hur aktiverar jag SSL för WordPress?

Hur aktiverar jag SSL för WordPress?

Om du vill ha ett grönt hänglås i adressfältet på din sida – med andra ord aktivera SSL/TLS – så är det ganska enkelt.

Installation av SSL i WordPress

Börja med att installera ett SSL-certifikat. Vi har betalcertifikat men de flesta klarar sig med ett gratiscertifikat från Let’s Encrypt som du enkelt kan installera genom att följa denna guide. Du kan läsa om skillnaden mellan de olika typerna av certifikat här.

Därefter behöver du peka om sidan från HTTP till HTTPS. Du kan göra det manuellt genom att redigera .htaccess-filen för siten enligt instruktionerna här. Det går även att installera och aktivera pluginet Really Simple SSL vilket brukar göra processen betydligt enklare. Pluginet pekar dels om domänen mot https och justerar länkar mot till exempel bildfiler från http- till https-länkar i din WordPress-installation.

Felsökning och ”Mixed Content”

Efter du följt instruktionerna ovan kan det ändå finnas länkar kvar som pekar mot http i stället för https. Då kommer besökarna få en varning om att sidan inte är säker, vilket kallas för ”Mixed Content”.

Why No Padlock

Why No Padlock

Du kan dubbelkolla om detta är fallet genom att kontrollera sidan med verktyget Why No Padlock (illustrerat ovan). Där kommer du se exakt vilka resurser som fortfarande försöker använda sig av http. Nedan följer några förslag på hur du kan försöka korrigera dem.

Sök och ersätt i databasen

Om du använder pluginet Really Simple SSL som nämns ovan ska du inte behöva göra detta. Känner du dig inte bekväm med att göra modifieringar på databasen, använd pluginet.

Du kan genom SSH och wp-cli (som du kan läsa mer om i denna guide) söka upp de länkar som inte använder https och på så sätt ersätta dem med motsvarande https-länk.

Tänk på att skriva så specifikt som möjligt vad du ska byta, alltså inte bara ”http” ”https” i kommandot, utan till exempel ”http://www.mindomän.se/” och ”https://www.mindomän.se/”. Risken är annars att på tok för mycket saker ändras.

Du kan även använda detta verktyg som du sätter upp enligt instruktionerna på sidan. Tänk på att då vi inte utvecklat detta verktyg kan vi inte lämna någon support på hur du använder det.