1. Hem
  2. Hemsidor
  3. Hur aktiverar jag SSL för WordPress?

Hur aktiverar jag SSL för WordPress?

Installera ett certifikat

Börja med att installera ett SSL-certifikat. Vi rekommenderar att du använder gratis certifikat från Let’s Encrypt.

Let’s Encrypt fungerar bra för de flesta men om det är så att du t.ex. behöver ett EV-certifikat så säljer vi sådana här.

Du kan läsa mer om vad skillnaden är mellan de olika typerna av certifikat här.

Omdirigera besökarna till https

Du ska nu ha ett certifikat installerat på hemsidan så du borde kunna gå till https://dindomän.se. Dock så är det inte dit du kommer som standard när du går in på dindomän.se. För att fixa det kan du installera ett WordPress plugin som heter Really Simple SSL.

Det räcker att installera och aktivera det för att alla besökare automatiskt ska komma in på den säkra versionen av din hemsida.

För att göra omdirigeringen från http till https snabbare så kan du även lägga in omdirigeringen i hemsidan .htaccess-fil.

Byt ut alla URLar till https

Använder du ett CMS som t.ex. WordPress så måste du även se till att alla resurser som t.ex. bilder laddas in via https. Man kan göra detta genom att söka igenom databasen efter den tidigare URLen (t.ex. http://dindomän.se) mot den nya URLen (https://dindomän.se).

Om du använder WordPress kan du göra detta via terminalen i cPanel. Förstå måste du då veta vart din dokumentrot är. Detta kan du se via ”Domains” i cPanel. När du vet vart dokumentroten är så går du in i terminalen och vandrar fram tills du står i dokumentroten. Om din webbplats ligger i public_html behöver du bara skriva ”cd public_html” efter att du öppnat terminalen.

När du står i dokumentroten för din WordPress-installation kör du kommandot till WP-CLI för att ändra URLar i databasen. Om din webbplatsadress är http://dindomän.se och du vill byta till https://dindomän.se så skriver du

wp search-replace 'http://dindomän.se' 'https://dindomän.se'