1. Hem
  2. Före köp
  3. Behöver jag en CDN-tjänst till min hemsida?

Behöver jag en CDN-tjänst till min hemsida?

Ett CDN är ett nätverk av sammanlänkade servrar utspridda i världen dit en hemsida kan skicka upp exempelvis statiska resurser såsom bilder, css-filer och javascript-filer.

Fördelen med att använda ett CDN märks i princip bara av om du förväntar dig att ha många besökare på din hemsida från olika delar av världen. Beroende på hur CDN-tjänsten är konfigurerad kan resurser laddas från servrar som geografiskt befinner sig närmre besökaren. Ett exempel är om du har en hemsida uppsatt på ett webbhotellkonto hos oss, på en av våra servrar i Sverige och har många besökare från USA. Om du då använder ett CDN som är inställt på att använda servrar i USA kommer bilder etc hämtas därifrån istället för från vår server. Detta kan ge kortare laddtid och man kan uppleva att resurserna på CDN-servern läses in snabbare (eftersom de har kortare väg att färdas över Internet).

Detta innebär också att om du har ett webbhotellkonto hos oss och förväntar dig mestadels besökare från Sverige och inom Norden så kommer du inte se någon prestandavinst genom att använda CDN. Faktum är att du istället kan uppleva att sidan laddar något långsammare om resurser ska hämtas via ett CDN, då en besökares webbläsare behöver etablera anslutningar till fler servrar än om all data laddats från ett ställe.

Så för att sammanfatta, behövs CDN på en hemsida som ligger hos oss?

  • Om du förväntar dig besökare i eller geografiskt nära Sverige: Nej.
  • Om du förväntar dig besökare från en stor del av världen: Ja, eventuellt.

Om du är intresserad av att skaffa en CDN-tjänst finns denna funktionalitet i vår Gör-det-själv-tjänst. Hur du kommer igång med CDN kan du läsa om här.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss