1. Hem
  2. Säkerhet
  3. Varför får jag meddelande om att min webbläsare är för gammal?

Varför får jag meddelande om att min webbläsare är för gammal?

This post is also available in: English

Varför behöver jag använda en uppdaterad webbläsare?

På vissa hemsidor på Internet får man besked om att man har en för gammal webbläsare och nekas tillgång till hela eller delar av sidans innehåll. Det finns flera skäl till att använda en uppdaterad webbläsare; skäl som vi kommer förklara nedan.

Säkerhet

En uppdaterad webbläsare kan skydda dig mot virus, phishing och andra hot på Internet. Varje gång en ny version av webbläsare släpps täpper utvecklarna även till säkerhetshål som annars hade kunnat äventyra säkerheten på din dator/enhet.

Hastighet

Nya och uppdaterade webbläsare är generellt snabbare än äldre varianter, du når alltså de hemsidor du vill besöka snabbare.

Nya tekniker

Det släpps hela tiden nya tekniker som hemsideutvecklare använder. Uppdaterar du din webbläsare regelbundet kommer du kunna ta del av hemsidor som använder dessa, och då få en trevligare upplevelse online.

Bättre upplevelse

Alla punkterna ovan kan summeras som att du får en bättre upplevelse av Internet. Hemsidor du besöker laddar snabbt, du utsätts för en mindre risk för att drabbas av otrevligheter och hemsidorna kommer se ut som utvecklarna tänkt sig.

Vilka webbläsare har jag att välja på?

Det finns flera olika webbläsare som följer moderna standarder och hålls uppdaterade av utvecklarna, några av de mest populära är:

Observera att vi inte kan lämna support på hur du använder de olika webbläsarna, ovan är bara tips på vilka som finns tillgängliga. Det finns även många fler än de vi länkar till ovan.

Om du inte kan uppdatera din webbläsare

Det finns olika skäl till varför man behöver tillgång till en äldre webbläsare. Att uppgradera till en nyare kan således introducera nya problem. Här nedan ger vi några förslag på hur man kan gå runt problemen kring detta:

Kompabilitet med äldre plattformar

Om du använder ett äldre system eller plattform (till exempel genom jobbet) som inte fungerar på nyare webbläsare, överväg att installera en modern webbläsare vid sidan av för att använda till allt annat än just interaktion med det äldre systemet. Ditt normala surfande kommer då vara betydligt trevligare, men du förlorar inte möjligheten att bruka den äldre plattformen.

Jag saknar rättigheter att installera programvara

Om du inte själv är administratör för den dator du använder (till exempel om du arbetar på ett stort företag eller myndighet där en IT-avdelning bestämmer vilka program som finns installerade etc), prata med en av administratörerna och be dem överväga att lägga till en modern webbläsare bland programmen som installeras.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss