X
  1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Hur rensar jag min DNS-cache?

Hur rensar jag min DNS-cache?

This post is also available in: English

Datorer och webbläsare har en inbyggd cache för DNS-uppslag, vilket gör att åtkomst till olika hemsidor etc går snabbare än om varje domän ska slås upp mot publika servrar ute på internet varje gång de matas in i exempelvis adressfältet i webbläsaren. Dock kan problem uppstå med cachen, till exempel om en domän nyligen pekats om från en hostingleverantör till en annan. Den här guiden beskriver hur du rensar denna cache i Windows 10, macOS samt för webbläsaren Google Chrome.

Tänk på att det kan ta upp till 48 timmar innan en ändring blir synlig på hela internet om en domän pekats om genom byte av DNS-servrar.

Ha i åtanke att den lokala DNS-cachen i datorn eller webbläsaren bara är en del av kedjan, det kan finnas DNS-cache i lokal nätverksutrustning (så som en router – kan oftast rensas med en omstart), hos internetleverantören, eller hos internetleverantörens leverantör.

Windows 10

För att rensa DNS-cachen i Windows behöver du först öppna programmet Kommandoprompt. Den kan du hitta genom att öppna Startmenyn och söka efter Kommandoprompt, eller genom att hålla nere Windows-tangenten och trycka på R, och sedan skriva in cmd och trycka på Enter.

När du har öppnat kommandoprompten, skriv in följande kommando och tryck Enter:

ipconfig /flushdns

Du ska nu få besked om att DNS-cachen är rensad och åtkomsten till hemsidan/domänen bör fungera bättre.

Google Chrome

Om du använder webbläsaren Google Chrome har den en egen DNS-cache som är skild från operativsystemets. Du kan rensa Chromes DNS-cache genom att skriva in chrome://net-internals/#dns i adressfältet. Detta fungerar oavsett om du kör Chrome på Windows, macOS eller på en mobil med Android.

Du kommer då till en sida med en knapp du kan klicka på för att rensa DNS-cachen: Clear host cache.

Chromes interna DNS-cache ska nu vara rensad och åtkomsten till hemsidan/domänen bör nu fungera bättre.

Du kan även behöva rensa DNS-cachen för ditt operativsystem (se instruktioner ovan för Windows 10 respektive macOS) utöver rensningen i Chrome.

MacOS

För att rensa DNS-cachen på macOS behöver du öppna programmet Terminal, som du hittar via Finder -> Appar -> Verktyg -> Terminal. Du kan också hålla nere Command-tangenten och trycka på mellanslag. Skriv därefter in terminal och tryck på Enter.

När du öppnat terminalen, skriv in följande kommando och tryck Enter:

sudo killall -HUP mDNSResponder

Du kommer behöva skriva in ditt lösenordet för din Mac och trycka Enter för att komma vidare.

DNS-cachen ska nu vara rensad och åtkomsten till hemsidan/domänen bör nu fungera bättre.

iOS

För att rensa DNS-cachen på iOS finns det främst två olika lösningar man kan ta till:

  • Gå in på appen Inställningar och aktivera Flygplansläge, avaktivera det sedan igen, eller;
  • Starta om mobilen.

Oavsett vilken av de båda lösningarna du går vidare med så ska DNS-cachen nu vara rensad och åtkomsten till hemsidan/domänen bör fungera bättre.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss