1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Hur använder jag traceroute och ping?

Hur använder jag traceroute och ping?

Traceroute och ping är två väldigt bra program för att felsöka nätverksproblem. De finns båda tillgängliga som standard på Windows och Mac. Vi kommer i den här guiden gå igenom hur du använder dem.

Windows

1. Öppna kommandotolken genom att trycka på Windows-tangenten på ditt tangentbord, skriv cmd och tryck sedan på Enter.
  2. Du kan nu köra kommandona ping och tracert.
    • För att använda ping skriver du:
      ping domännamnet-eller-ip-adressen-som-du-vill-pinga
    • För att använda traceroute skriver du:
      tracert domännamnet-eller-ip-adressen-som-du-vill-tracerouta

MacOS

1. Klicka på Finder-ikonen i dockan på din Mac.
  2. Klicka sedan på Program -> Verktygsprogram -> Terminal.
  3. När terminalen har öppnats kan du köra följande kommandon:
    • För att använda ping skriver du:
      ping domännamnet-eller-ip-adressen-som-du-vill-pinga
    • För att använda traceroute skriver du:
      traceroute domännamnet-eller-ip-adressen-som-du-vill-tracerouta

Tolkning av resultatet

Det är ett för djupt ämne att beskriva här men du kommer troligen spontant se en del intressant information när du använder kommandot. Och vill du lära dig mer så finns tex. dessa två wikipedia artiklar där du kan läsa mer.