1. Hem
  2. Säkerhet
  3. Hur stoppar jag bottar från att använda min hemsida?

Hur stoppar jag bottar från att använda min hemsida?

Ett stort problem på internet är bottar (automatiserade program) som går in på hemsidor och spammar olika formulär. De kan t.ex. skapa spamanvändare eller använda kontaktformulär för att skicka ut spammail Det kan enkelt fylla upp din hemsidas databas med onödig data och om din hemsida används för att skicka spammail kan du få problem att skicka ut legitima mail.

Det vanligaste sättet att förhindra bottar från att interagera med din hemsida är att lägga till en så kallad CAPTCHA. Du har säkert sett sådana på andra hemsidor där du måste tyda vilka bokstäver som är utskrivna i en väldigt otydlig bild och sedan ange dem i ett fält. Tanken är att människor är mycket bättre på att göra detta än vad bottar är.

Om du använder några av de populäraste CMS-systemen så finns det plugins som kan lägga till den funktionaliteten. Exempelvis finns det olika plugins för WordPress så som ”Advanced noCaptcha reCaptcha” och ”hCaptcha for WordPress”, och Joomla har det inbyggt.

Om du använder ett annat system så borde du kunna hitta något passande genom att söka efter ”[namnet på ditt system] captcha plugin” på t.ex. Google.

Hjälpte den här guiden dig?

Relaterade guider

Behöver du mer hjälp?
Kan du inte hitta lösningen på ditt problem? Då kan du kontakta oss via e-post, chatt och telefon!
Kontakta oss