WordPress på riktigt

Som en del av er säkert märkt så har vi smugit ut lite uppdateringar på vår hemsida – det har hänt en hel del med strukturen och innehållet medan sidans utseende inte har genomgått några allvarligare förändringar – ännu. En del av arbetet har innefattat byte av teknisk plattform till WordPress, ett verktyg som många av er säkert är bekanta med. Jag tänkte redogöra för en del av de problem vi stötte på under arbetet men framför allt hur vi löste dem.

I den första delen tänkte jag titta närmare på tillägg och ge förslag på hur man kan hantera urvalet.

När blir det för mycket?

En styrka som ofta framhävs när det gäller WordPress är ju den enorma och ganska aktiva användarbasen och alla de teman och tillägg som finns för att anpassa form och funktion. För er som har arbetat aktivt med att skapa webbplatser i WordPress kommer det inte heller som en överraskning att detta också är en av de faktorer som komplicerar arbetet enormt mycket. I skrivande stund finns det 21,207 registrerade tillägg och 1,592 teman registrerade på wordpress.org – hisnande siffror med tanke på att en normal installation kanske kommer upp i ett tiotal olika tillägg och ett tema. Det svåra är just att skilja agnarna från vetet och välja ut de där tio tilläggen du behöver från ett hav av alternativ. Glömde jag nämna att det bara är en bråkdel av alternativen som faktiskt fungerar och att det inte finns något speciellt bra sätt att hitta dem? Så hur går man tillväga?

Vad behöver du egentligen?

Vet du hur din WordPress-installation ska fungera och vilken funktionalitet som behöver adderas genom tillägg? Utan ett konkret , mätbart mål är det svårt att veta när man är framme – något som kan leda till att man gör för lite eller för mycket.

Se till att ha ett underlag på vad som ska uppnås men gör det för den skulle inte mer detaljerat än du absolut behöver. Skillnaden mellan ”Jag vill att mina besökare skall kunna dela med sig av mitt material på sociala medier” och en hel uppsats där varje media, knapp, vy och dess önskade funktion specifieras är att du i ena fallet kan välja mellan 10 befintliga alternativ och i det sistnämnda troligen får skriva ett eget tillägg.

Ambitionsnivå vs. önskemål & krav

Vart går gränsen mellan att anpassa dina behov efter tillgången på befintliga lösningar? Vad måste du ha och vad skulle vara bra att ha? Det är viktigt att skilja mellan önskemål och krav. Kraven används för att filtrera ut alternativ och alternativen rangordnas efter hur de svarar mot dina övriga önskemål. Den tredje faktorn är ambitionsnivå – om du har som ambitionsnivå att inte utveckla egna tillägg eller anlita andra för detta får du helt enkelt sätta kraven på en nivå där du har ett eller fler alternativ att välja mellan.

Ad-hoc leder till den mörka sidan.

Att bara surfa runt och leta efter coola tillägg utan någon direkt plan eller bild av behoven leder oftast till massiva mängder onödiga tillägg. Många tillägg leder till svåröverblickade processled. Svåröverblickade processled leder till oväntade fel. Oväntade fel leder till dålig kvalitet. Dålig kvalitet leder till olyckliga besökare. Olyckliga besökare leder till den mörka sidan. De har inte kakor.

WordPress – Hygienfaktorer

När du nu har en hyfsad bild på vad du behöver är nästa steg att filtrera bort saker som du inte ens vill överväga. Hit hör huvudsakligen tillägg som inte klarar grundläggande krav såsom att vara kompatibla med den version av WordPress som du tänker använda (troligen senaste), som har kända allvarliga fel, innehåller skadlig kod, har inkompatibla licenskrav eller helt enkelt inte uppdaterats på länge. Beroende på din budget och din vilja att bli utnyttjad kan det också vara klokt att uppmärksamma tillägg som är inkörsportar till betalversioner som inte är begränsade eller som förlitar sig på andra externa tjänster som kostar pengar.

Kill your darlings

Efter ett par projekt brukar de flesta utvecklare lägga sig till med en egen gottepåse med favoriter som nästan automatiskt dyker upp i varje projekt. Självfallet är det bra då man ju slipper gå igenom samma träliga process kring urvalet men man bör ta i beaktande att världen är föränderlig och likaså ekosystemet kring WordPress. Det som var bäst igår kanske inte är det idag. Vidare finns också en risk att krav och önskemål undermedvetet anpassas för att passa verktygen och inte tvärtom. Ta dig tid att lyfta blicken då och då för att utvärdera fina favoriter.

Nu har du förhoppningsvis en bra håv som du kan använda för att plocka upp de väsentliga gobitarna istället för att ligga och dra med bottentrålen och hoppas på att ha tur.