1. Hem
  2. WordPress & hemsidor
  3. Var hittar jag loggar över fel som uppstått i PHP?

Var hittar jag loggar över fel som uppstått i PHP?

This article is also available in enEnglish

Observera att PHP-funktionen log_errors är avstängd som standard. Du behöver aktivera den om du vill att PHP-fel ska loggas på servern. Hur du aktiverar den kan du läsa om nedan.

Fel som uppstår vid körning av PHP-script har egen logghantering, till skillnad från rena http-fel som loggas centralt.

Som standard loggas PHP-felmeddelanden i en error_log-fil som skapas i roten för det script som genererat felet. Detta innebär att en WordPressinstallation som orsakar ett PHP-fel kommer skapa en error_log-fil direkt i dokumentroten för siten.

Inställningar för felhantering i PHP

Du har tillgång till några olika inställningar för hantering av felmeddelanden som skapas via PHP genom cPanel. För att komma åt dessa, se instruktionerna här.

De inställningar som är aktuella i det här fallet är display_errors, error_reporting och log_errors.

De olika inställningarna innebär följande:

• display_error – avgör huruvida varningar, felmeddelanden etc ska visas på hemsidan eller ej.
  • error_reporting – bestämmer vilken sorts fel som ska visas och/eller loggas. Om de föregås av ett ~ är den typen av felmeddelanden/varningar avstängda.
    • E_ALL – alla PHP-felmeddelanden, varningar och notiser.
    • E_NOTICE – utgör notifikationer om exempelvis ickeinitierade variabler, stavfel och liknande.
    • E_STRICT – en äldre typ av meddelanden som fasats ut från PHP 7.0 och uppåt. Meddelar om man använder en funktion på ett slarvigt sätt jämfört med vedertagen standard.
    • E_DEPRECATED – meddelar om koden som körs innehåller förlegade funktioner och liknande. Ett sådant meddelande kan tas som information om att koden inte kommer fungera i framtida PHP-versioner.
  • log_errors – om denna inställning är påslagen kommer felmeddelanden genererade av PHP-kod loggas i en error_log-fil i samma katalog på servern som scriptet som genererade felmeddelandet ligger i.

Du kan även styra exempelvis error_reporting mer i detalj via en .user.ini-fil, på det sätt vi beskriver här. Alla olika nivåer/inställningar du kan göra för error_reporting kan du läsa mer om hos php.net.