1. Hem
  2. Gör-det-själv VPS
  3. Hur nollställer jag lösenordet på min server i Gör-det-själv?

Hur nollställer jag lösenordet på min server i Gör-det-själv?

This article is also available in enEnglish

Vi rekommenderar alltid att man sätter upp SSH-nycklar på sina servrar och inte förlitar sig på (eller ens använder) lösenordsbaserad inloggning. Men om du ändå använder lösenordsbaserad inloggning kan denna guide hjälpa dig återfå kontrollen över din server.

Om du till exempel bytt lösenord på en server i Gör-det-själv-tjänsten via passwd-kommandot när du varit inloggad via SSH kan du inte längre se lösenordet via kontrollpanelen för tjänsten. Om du skulle förlora det lösenord du bytt till kan du således bli utestängd från servern.

$ ssh root@185.20.12.141
root@185.20.12.141's password:
Permission denied, please try again.
root@185.20.12.141's password:
Permission denied, please try again.
root@185.20.12.141's password:
Permission denied, please try again.
root@185.20.12.141's password:

Om detta skulle hända kan du sätta ett nytt root-lösenord via kontrollpanelen, vilket denna guide kommer beskriva hur.

1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för tjänsten Gör-det-själv.
  2. När du har kommit in i kontrollpanelen behöver du klicka på Virtual Servers under Appliances i menyn ute till vänster.
    Klicka på Virtual Servers i menyn
  3. Klicka sedan på namnet på servern du vill nollställa lösenordet på (under Label).
    Välj rätt server
  4. Efter du kommit in på kontrollpanelsidan för den aktuella servern, klicka på den gröna Tools-knappen uppe till höger.
    Klicka på Tools-knappen
  5. I menyn som poppar upp, klicka på valet Reset Root Password.
    Klicka på Reset Root Password
  6. Nu får du göra några val för det nya lösenordet.
    Gör val för det nya lösenordet
    Set password: Först får du välja om du vill ha ett nytt framslumpat lösenord. Vill du välja det nya lösenordet själv, ändra detta val så det är aktivt.

Väljer du att sätta lösenordet själv får du upp följande två fält:

Password: Om du väljer att sätta lösenordet själv, ange det i detta fält.

Password confirmation: Om du angivit ett lösenord enligt ovan, mata in det en gång till.

Encrypt password: Du kan välja att kryptera lösenordet – annars är detta läsligt via Gör-det-själv-kontrollpanelen. Vill du kryptera det nya lösenordet, ändra detta val så det är aktivt.

Om du väljer att slå på lösenordskryptering får du upp ytterligare två fält:

Encryption passphrase: Här anger du en lösenfras som används för krypteringen. Glömmer du bort denna kommer du inte kunna se lösenordet via kontrollpanelen.

Encryption passphrase confirmation: Här anger du lösenfrasen för krypteringen en gång till.
  7. När du är klar klickar du på den blå knappen, som beroende på dina val kan vara märkt med lite olika text enligt figuren nedan.
    Knappar för att bekräfta nytt lösenord
    Servern startar om när du trycker på knappen och så snart den är igång igen kan du logga in med det nya lösenordet.