1. Hem
  2. Gör-det-själv VPS
  3. Hur når jag konsolen för min server i Gör-det-själv?

Hur når jag konsolen för min server i Gör-det-själv?

This article is also available in enEnglish

Konsolen är ett sätt att nå din server om du inte kommer åt den genom vanliga vägar såsom SSH eller RDP.

Det är inte tänkt att man ska administrera sin server via konsolen, men om servern till exempel inte vill starta normalt kan det vara ett bra verktyg att använda i felsökning (för att till exempel välja en alternativ kernel vid start).

Komma åt konsolen

1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för tjänsten Gör-det-själv.
  2. När du har kommit in i kontrollpanelen behöver du klicka på Virtual Servers under Appliances i menyn ute till vänster.
    Klicka på Virtual Servers i menyn
  3. Klicka sedan på namnet på servern du vill nå konsolen på (under Label).
    Välj rätt server
  4. Efter du kommit in på kontrollpanelsidan för den aktuella servern, klicka på Console-knappen högst upp.
  5. Konsolen för din server kommer nu öppnas i ett nytt fönster. Utseendet kan variera baserat på vilket operativsystem din server har installerat. På bilden visas konsolen för en server som kör Ubuntu.

Om du bara ser en svart ruta när du kommer in på konsolen kan det bero på att en ”skärmsläckare” är aktiv. Klicka någonstans i det svarta fältet och tryck på valfri tangent på ditt tangentbord så bör skärmsläckaren inaktiveras.

Tänk på att klipp/klistra inte fungerar i konsolen, varför den inte lämpar sig för mer avancerat arbete.

Tangentbordslayout i Linux

Om du kör Linux (exempelvis Ubuntu) på din server kommer troligtvis tangentbordslayouten i konsolen bli amerikansk. Här följer en tabell över vilka tecken på svensk tangentbordslayout som motsvarar tecken du kommer få fram i konsolen:

Svensk layoutAmerikansk layout
Ö:
ö;
Ä