1. Hem
  2. Gör-det-själv VPS
  3. Hur lägger jag till ytterligare IP-adresser på en server i Gör-det-själv?

Hur lägger jag till ytterligare IP-adresser på en server i Gör-det-själv?

This article is also available in enEnglish

Det finns flera skäl till att vilja ha flera olika IP-adresser på en och samma server; det kan handla om SEO (sökmotorsoptimering), att man vill ha olika IP-adresser för olika siter/tjänster etc. Den här guiden visar hur du går tillväga.

Komma åt kontrollpanelen

1. Börja med att logga in på kontrollpanelen för tjänsten Gör-det-själv.
  2. När du har kommit in i kontrollpanelen behöver du klicka på Virtual Servers under Appliances i menyn ute till vänster.
    Klicka på Virtual Servers i menyn
  3. Klicka sedan på namnet på servern du vill ändra resurser på (under Label).
    Välj rätt server
    Du kommer nu åt att lägga till IP-adresser på servern ifråga.

Lägga till nätverksinterface

Om du vill lägga till en IP-adress på en annan C-klass än den IP-adress som servern fick när den skapades, eller om du vill ha en IPv6-adress behöver du följa instruktionerna här, annars kan du hoppa ner till avsnittet om hur man lägger till en IP-adress direkt.

1. Efter du kommit in på kontrollpanelsidan för den aktuella servern enligt ovan, håller du muspekaren över Networking i menyn högst upp på sidan och klickar på Network Interfaces i menyn som dyker upp.
    Networking och sedan Network Interfaces
  2. Tryck sedan på knappen New Network Interface nere till höger.
    Tryck på New Network Interface
  3. Gör nu val för det nya nätverksinterfacet.
    Gör inställningar för nya interfacet
    De olika valen innebär följande:

Label – Namnet för nätverksinterfacet inne på kontrollpanelen. Du kan namnge detta på valfritt sätt, i det här exemplet kallar vi det för eth1.

Physical network: Här väljer du vilket nät som interfacet ska vara kopplad till. I praktiken väljer du här om det ska vara en IPv4- eller IPv6-adress du lägger till. Om du väljer att lägga till en IPv4-adress har du några olika C-klasser att välja på.

Port speed: Hur snabb nätverksporten ska vara. Kryssrutan under detta val ställer in porten på obegränsad hastighet (så det endast är vårt nät som begränsar hastigheten).

När du är nöjd med inställningarna klickar du på Submit nere till höger.
  4. Du får nu besked (högst upp) om att nätverksinterfacet håller på att läggas till.
    Interfacet läggs till

Lägga till IP-adress

1. Efter du kommit in på kontrollpanelsidan för den aktuella servern enligt ovan, håll muspekaren över Networking i menyn högst upp på sidan och klicka på IP Addresses i menyn som dyker upp.
    Välj IP addresses
  2. Tryck på knappen Allocate New IP Address nere till höger.
    Allocate New IP Address
  3. Välj nu vilket nätverksinterface under Network Interface du vill lägga till IP-adressen på. Om du vill välja en specifik IP-adress kan du slå över väljaren vid Specify IP Address och välja i rullgardinsmenyn som dyker upp. Tryck sedan på Add IP address.
    Val för ny IP-adress
  4. Du får nu upp en ruta där du behöver bekräfta att servern startas om. Den startas dock inte om i det här läget utan några steg längre ner i den här guiden. Klicka på Submit-knappen.
    Bekräfta med submit
  5. IP-adressen är nu tillagd på servern (vilket du ser överst), men för att kunna använda den måste nätverket på servern byggas om. Klicka därför nu på Rebuild Network-knappen nere till höger.
    Tryck på Rebuild Network
  6. I rutan som dyker upp, välj Force reboot och att Shutdown type ska vara Gracefully shutdown. Se till att ingen data på servern är osparad och tryck sedan på knappen Rebuild Network.
    Se att att forcera omstart med graceful
  7. Nu startas servern eventuellt om och den nya IP-adressen läggs till. Så snart servern är uppe igen kommer du kunna använda det nya IP-numret.