1. Hem
  2. SSL/TLS
  3. Hur installerar jag ett SSL/TLS-certifikat med Autoinstall SSL?

Hur installerar jag ett SSL/TLS-certifikat med Autoinstall SSL?

Alla de SSL-certifikat som vi säljer kommer med stöd för Autoinstall-funktionen som du hittar i cPanel. Den funktionen automatiserar hela processen med att installera ett SSL-certifikat på din site vilket annars kan vara en stökig process om du inte har gjort det förut. Här nedanför kommer vi att gå igenom vad du behöver göra för att beställa och installera ett SSL-certifikat med Autoinstall-funktionen.

Den här guiden fungerar enbart om du har köpt ett SSL-certifikat via Oderland. Den fungerar inte om du har köpt certifikatet hos någon annan leverantör eller om du vill använda Lets Encrypt.

1. Det första du behöver göra är att beställa ett certifikat om du inte redan har gjort det, du kan se hela vårat utbud på den här sidan. Vilket certifikat du behöver varierar dock efter vad dina behov är, du kan läsa mer om vad skillnaden är mellan de olika certifikaten här.
  2. När du har beställt certifikatet och betalat fakturan kommer du få ett mail som innehåller instruktioner samt en kod som heter Token. Denna kod behöver du för att kunna använda Autoinstall-funktionen.
  3. När du har fått mailet behöver du logga in på cPanel för att installera certifikatet. Vi har en guide här som visar hur du loggar in på cPanel.

För att Autoinstall SSL ska fungera måste du logga in direkt på cPanel eller via oderland.se. Det kommer inte fungera om du loggar in på cPanel via Kundavdelningen.

4. Observera att domänen du skall installera certifikatet på måste vara surfbar. Alltså om du har någon typ av lösenordsskydd (htpassword) eller dylikt så måste detta inaktiveras under installationsprocessen.
  5. Inne på cPanel klickar du sedan på ikonen Autoinstall SSL.
  6. Nu kommer du till sidan där du behöver ange den token du har fått i det mail som skickade ut i samband med att ditt certifikat aktiverades. Klicka sedan på Verify Token.
  7. På nästkommande sida behöver du först ange det domännamn du vill installera certifikatet på. Skriv in ditt domännamn i fältet, utan www. Precis under fältet för domännamnet finns en kryssruta som du kan markera om du vill att certifikatet också ska gälla för www.dindomän.se. Det är rekommenderat att välja det alternativet, om du inte gör det kommer certifikatet bara fungera på dindomän.se inte på www.dindomän.se.

Du ska dock inte bocka för detta alternativ om du ska installera ditt certifikat på en subdomän, t.ex. sub.domän.se.

8. På samma sida men lite längre ner behöver du fylla i dina kontaktuppgifter. Klicka sedan på Submit när du har fyllt i alla uppgifter.

Du måste fylla i alla fält och du får inte använda bokstäverna ÅÄÖ, använda A och O istället.

9. Nu kommer certifikatet installeras på din site. Om du inte får något fel så kommer det stå Congratulations, då kan du klicka på den gröna knappen TEST för att testa ditt certifikat. Ditt certifikat är då installerat och redo för användning. Om du får fel när processen är på steget Validating the Domain & Checking order status, klicka då på den turkosa knappen Manage Certificate.
  10. Det beror på att certifikatet kommer att stå som Pending tills certifikatutgivaren har godkänt certifikatet.
  11. Avvakta cirka en timma och gå sedan in på Autoinstall SSL igen. Om certifikatet har utfärdats kommer det stå att det nu är ACTIVE. Klicka då på Re-install Certificate för att installera det. Om certifikatet fortfarande står som pending bör du kontakta supporten.
  12. När certifikatet är installerat ska du se något som liknar den här sidan och du kan där klicka på TEST för att testa certifikatet.