1. Hem
  2. Backup & återställning
  3. Återställning
  4. Hur återställer jag filer med Oderland Backup?

Hur återställer jag filer med Oderland Backup?

Vi tar dagliga backuper av hela ditt konto som du kan återställa från via den funktion som vi kallar för Oderland Backup. För att komma åt Oderland Backup behöver du först logga in på cPanel. När du är inne på cPanel kan du följa stegen här nedanför för att återställa dina filer.

Om du inte kommer in på Oderland Backup så beror det troligtvis på något av problemen som beskrivs i den här artikeln.

1. Inne på cPanel klicka på ikonen Oderland Backup.
    Oderland Backup ikonen i cPanel
  2. Då ska du komma in på en sida där du har en lång lista med alla backuppunkter som finns för ditt konto. Ute till vänster kan du se vilket datum backuppunkterna är från, välj vilket datum du vill återställa filer från och klicka sedan på den lilla ikonen med en mapp och ett förstoringsglas ute till höger.
    Bläddra bland filerna i en backuppunkt
  3. När du har gjort det kommer ett nytt fönster öppna sig där du kan bläddra bland alla filer som finns i den backuppunkten. Först kommer du bara se en mapp som heter home men om du dubbelklickar på den kommer du kunna se alla filer och mappar som ligger på ditt konto. Vart du ska gå sedan beror helt på vad det är du ska återställa. Men generellt ska du återställa så lite som möjligt. T.ex. om du har redigerat en fil på din site och något gick fel när du gjorde det så du vill återställa den filen till igår. Då är det inte bra att välja att återställa alla filer på hela ditt webbhotellkonto utan du behöver istället bläddra dig fram till exakt den fil du vill återställa och sedan återställer du bara den. Om det är mer än en fil är principen samma men du markerar då istället alla filer du vill återställa.
  4. När du har hittat den fil eller filerna du vill återställa markerar du dom genom att klicka i den fyrkantiga rutan som finns till vänster om alla filer och mappar.
    Exempel på hur man markerar filer som ska återställas.
  5. Klicka sedan på Restore Selected högst upp för att återställa de markerade filerna.
    Klicka på Restore Selected för att starta återställningen.
  6. Backupprogramvaran kommer nu stå och jobba tills återställningen är klar vilket kan ta lite tid om det är många filer som ska återställas.

Observera att en återställning av exempelvis en mapp ej kommer radera några filer som tillkommit efter att backupen togs. Om du till exempel återställer din sida för att den blivit hackad så kommer inte de skadliga filerna som tillkommit på kontot att försvinna vid en återställning. Det du kan göra i ett sådant fall är att först döpa om mappen du vill återställa via FTP eller Filhanteraren och sedan återställer du mappen från backupen.