1. Hem
  2. Domäner & DNS
  3. Hur aktiverar jag DNSSEC för min domän?

Hur aktiverar jag DNSSEC för min domän?

Om du har ditt domännamn registrerat via oss på Oderland samt använder våra namnservrar kommer DNSSEC att bli automatiskt aktiverat för dina toppdomäner. Du behöver alltså inte göra någonting.

Om du har ditt domännamn registrerat hos en annan registrar, eller inte använder våra namnservrar behöver du följa stegen nedan för att aktivera DNSSEC manuellt.

Läs mer: Vad är DNSSEC?

Vilka toppdomäner kan jag aktivera DNSSEC för?

Vi erbjuder idag DNSSEC för följande toppdomäner:

• .se
  • .nu

Skapa nycklar genom cPanel

För att skapa nycklar via cPanel behöver du använda Oderlands namnservrar. Gör du inte det behöver du skapa nycklarna där du hanterar dina namnservrar.

Börja med att logga in på cPanel och gå in på DNS-hantering under avsnittet Domäner.

Du ser nu en lista över alla dina domännamn. Klicka på knappen DNSSEC till höger om domänen du vill hantera DNSSEC för.

Du får nu upp en tabell med domänens nycklar. Om den inte är tom så är DNSSEC redan uppsatt för ditt domännamn. Då behöver du inte göra något. Annars, klicka på knappen +Skapa nyckel i tabellens övre högra hörn.

Nu kommer du bli ombedd att bekräfta skapandet av dina nycklar. Om du har specifika krav för nycklarna kan du klicka på Redigera-knappen och välja inställningar där. Standard fungerar dock bra för de flesta. Godkänn genom att klicka på knappen Skapa.

Du kommer nu att få upp detaljer om den skapade nyckeln. Spara den här informationen eller låt fönstret vara kvar. Du behöver den i nästa steg.

De uppgifter du behöver spara är:

• Nyckel-id (1) – en identifiering av nyckeln som sådan. Angiven som 45487 i exemplet på bilden ovan.
  • Algoritm (2) – kort sagt vilken kryptografisk metod som använts för att generera nyckeln. I vårt exempel blev denna RSA/SHA-256 2 048 bitar (Algorithm 8) och det är siffran 8 som är viktig här.
  • Kontrolltalstyp (3) – andra halvan av de kryptografiska uppgifterna. Du får tre olika enligt vårt exempel, där det viktiga är att spara siffran från algoritmen, så från SHA-1 (Algorithm 1) behöver du spara siffran 1. Upprepa för alla tre.
  • Kontrolltal (4) – kryptografisk nyckel du behöver lägga in via Kundavdelningen. Du behöver spara hela nyckeln, t.ex. f1afcf........... ovan. Upprepa för alla tre.

Om du inte har ditt domännamn registrerat hos oss på Oderland men använder våra namnservrar, ange då nyckelinformationen hos din registrar, eller be dem om hjälp.

Koppla nycklarna till domännamnet via Kundavdelningen

Logga in på Kundavdelningen. Under Domäner -> Mina domäner i menyn till vänster hittar du alla dina domännamn som du har registrerade hos oss.

Har du ditt domännamn registrerat hos oss på Oderland, men använder andra namnservrar? Då behöver du skapa nycklarna där du har dina namnservrar. Du kan sedan lägga in dem här.

Du når nu hanteringssidan för domäner registrerade via oss. Klicka på Alla Domäner överst för att se alla dina domännamn.

Klicka på knappen Visa till höger om det domännamn som du skapade DNSSEC-nyckeln för i cPanel (enligt instruktionerna ovan).

Du får nu upp en översiktssida om ditt domännamn. Klicka sedan på knappen DNSSEC i menyn överst.

I tabellen du ser på sidan ska du nu lägga in den information om nycklarna som skapades i cPanel (enligt ovan). Du kopierar alltså nyckel-id och algoritm från den övre delen av nyckelinformationen. Du skapar sedan en separat rad för varje kontrolltal som skapas (tre stycken) och lägger in kontrolltalstypen samt kontrolltalet i tabellen.

• Första kolumnen (1), nyckel-id, ska ha nyckel-id’t från cPanel. Detta är samma för alla kontrolltal.
  • Andra kolumnen (2), algoritm, ska ha numret på algoritmen som står precis under nyckel-ID:t i cPanel. Detta är samma för alla kontrolltal.
  • Tredje kolumnen (3), kontrolltalstyp, ska ha numret på algoritmen under kontrolltalstyp för varje kontrolltal. Det här är unikt för varje kontrolltal.
  • Fjärde kolumnen (4), kontrolltal, ska ha nyckeln för varje kontrolltal från cPanel. Det här är unikt för varje kontrolltal.

Genom att klicka på knappen Kopiera bredvid kontrolltalen inne på cPanel kan du sedan direkt klistra in dem i tabellen.

När du är klar bör du ha tre rader i tabellen där nyckel-id- och algoritm-kolumnerna är identiska och där de tre kontrolltalstyperna och kontrolltalen skiljer sig åt. Jämför bilden nedan med bilden ovan med DNSSEC-nyckeldetaljer.

När du är klar, glöm inte att klicka på knappen Uppdatera DS-inlägg.

Om du vill stänga av DNSSEC för din domän, skicka ett mail till vår support. Glöm inte att skriva vilken domän det gäller.