Blogg

SupportNinja för omgående anställning!

Vi är ledande webbhotell i Västsverige som erbjuder privatpersoner och företag serverlösningar i olika former.

Vårt nyrenoverade kontor ligger belägget på Östra Hamngatan 50B i Göteborg ovanför restaurang Dubliner dvs mitt i centrala Göteborg.

Sedan 1998 har vi haft en kraftig tillväxt som resulterat i att vi fått ansvara för en rad större svenska företagsservrar.
Just nu ser vi ett stort behov av Cloudlösningar för den Svenska marknaden så vi arbetar i dagsläget med att kunna paketera upp nya tjänster och ligga i framkant med innovativa lösningar.

Vi söker nu dig som är erfaren och engagerad supporttekniker med goda kunskaper inom serverdrift.
Du skall känna att det är givande att hjälpa personer i din omgivning och samtidigt ständigt lära dig nya saker.
I vårt arbetslag arbetar vi tätt tillsammans så det är viktigt att du känner ett intresse för att bidra till en social arbetsmiljö.

Du som söker kan vara mellan 18 och 99 år och självklart lägger vi ingen vikt på ifall du är en man eller kvinna.
Din tekniska bakgrund är det enda vi fokuserar på och sen gärna en mångfald mellan utbildningar och egenlärda experter.

Till vardags är du en problemlösare och tycker att det ibland är trevligt att hamna med kollegorna utanför arbetstid på en afterwork.

Personalen på Oderland är idag ett glatt gäng på cirka 13 personer mellan 22-­45 år.
Som supporttekniker sitter du med i vår supportteam. Du hjälper oss vid behov att drifta våra servermiljöer samt driftsätter nya.

Du rör dig obehindrat i Windows, Mac eller Linux. Besitter mycket goda kunskaper inom Linux/bsd, gärna nätverk/ Cisco.

Kunskaper inom shell scripting, git, puppet, cli är meriterande.

Arbetstiderna varierar mellan vardagar tills kvällspass som ibland kan sträcka sig till 21.00.
Driftjour var sjätte vecka.

Rekrytering och intervjuer sker löpande, så skicka in din ansökan redan idag! Bifoga gärna lönekrav, referenser och när du kan börja.

E-posta direkt till: jack@oderland.se


Supportmöten torsdagar

Vi kommer börja köra möten framöver på torsdagar mellan klockan 14:00 och 15:00. Under dessa tider är supportavdelningen ej tillgänglig via chat eller telefon.


Shoplift – Säkerhetshål i Magento

I början av året upptäcktes ett säkerhetshål i e-handelsplattformen Magento av forskare inom säkerhet. eBay som utvecklar Magento släppte en patch i februari med namnet SUPEE-5344 som täpper till säkerhetshålet. Den 22:a april så släpptes publik information om säkerhetshålet.

Det finns bra information om säkerhetshålet på Magentos hemsida på följande URL: http://magento.com/security-patch Där kan man bland annat testa om sin egna Magentosajt är sårbar för “Shoplift”-buggen.

Vi rekommenderar att du som administrerar en Magentosajt installerar patch SUPEE-5344 så snart som möjligt och efter det är gjort kollar om det tillkommit några nya filer som ej funnits tidigare eller någon ny adminanvändare som ej ska finnas. Du finner via länken ovan länkar vidare till nedladdning av patchen och uppdateringsinstruktioner.

Länk till detaljerad information om säkerhetshålet: http://blog.checkpoint.com/2015/04/20/analyzing-magento-vulnerability/


Öppettider under valborg och 1 maj

Imorgon, torsdag, är det valborg och vi stänger därför supporten lite tidigare än vi brukar. Vi kommer som vanligt ha öppet från kl 07:00 men vi stänger istället kl 17:00. Sedan är det 1 maj på fredag vilket är en röd dag så då kommer vi ha öppet 10:00 till 15:00 istället.

Om du har någon fråga utanför helgens öppettider kan du alltid mejla oss eller öppna ett ärende på våran hemsida så återkommer vi till dig så snabbt vi kan.

Här nedanför kan du se alla öppettider för den kommande helgen:

30 april (valborg): 07:00 – 17:00
1 maj: 10:00 – 15:00
2 maj: 10:00 – 15:00
3 maj: 10:00 – 15:00


WordPress 4.1.2 – Kritisk Uppdatering!

Idag släpptes en kritisk säkerhetsuppdatering till det populära blogg- och hemsido-verktyget WordPress.
Vi rekommenderar därför starkt att samtliga användare som använder sig utav WordPress uppdaterar så snart som möjligt.

Sedan version 3.7 av WordPress så uppdaterar den automatiskt mindre versionsnummer (t.ex. 4.1.1 -> 4.1.2), så har du idag redan 4.1.X så kommer din WordPress att automatiskt att uppdateras om du inte har stängt av detta. Har du t.ex. version 4.0.1 så behöver du fortfarande logga in och göra en manuell uppgradering.

Har du en WordPress installerad som ej används så är det också bra att avinstallera den (precis som med andra verktyg du lägger upp publikt mot webben).

Källa: WordPress 4.1.2 Security Release


Allvarligt säkerhetshål i WP Super Cache

WP Super Cache är ett väldigt populärt cache-plugin för WordPress, enligt wordpress.org finns det installerat på över en miljon WordPress sajter. Pluginet används för att snabba upp sidladdningar genom att spara statiska versioner av dina olika WordPress sidor i en cache på servern. När någon besöker en sida som finns i cachen får besökaren den cachade sidan istället för att sidan ska behöva genereras igen vilket sparar en hel del tid och sidan laddar mycket snabbare.

Källa: Sucuri

Källa: Sucuri

Ett allvarligt säkerhetshål har nu hittats i WP Super Cache vilket tillåter vem som helst att injicera sin egen kod in i dina cachade sidor. Därifrån går det sedan att lägga till nya administratörskonton eller bakdörrar för att få en mer permanent tillgång till din WordPress sajt.

Det första du behöver göra är att, om du inte redan vet om det, kolla om du har WP Super Cache installerat på din WordPress sajt. Om du har det ska det dyka upp i din pluginslista som du hittar i WordPress admindel. Om du har WP Super Cache installerat behöver du genast uppdatera det till den senaste versionen vilket är 1.4.4. Du kan uppdatera det genom WordPress inbyggda uppdateringsfunktion.

Om din sajt blir hackad rekommenderar vi att du återställer alla filer och även databasen om den också påverkades till en tidpunkt innan sajten blev hackad. När återställningen är gjord behöver du direkt uppdatera WP Super Cache, WordPress och alla dina övriga plugins till senaste versionen för att förhindra att du blir hackad igen. Om du behöver återställa databasen måste du kontakta våran support, filer kan du återställa själv från våra backuper genom Oderland Backup i cPanel.

Mer information:

Sucuri Blog – Security Advisory: Persistent XSS in WP-Super-Cache

Arstechnica – As many as 1 million sites imperiled by dangerous bug in WordPress plugin

WordPress.org – WP Super Cache


Öppettider i Påsk

Easter eggsNu är Påsken här och vi på Oderland vill passa på att önska alla kunder en riktigt bra påskhelg.

Telefon och chatsupport kommer vara öppen alla dagar utom långfredagen men du kan alltid skicka in ett mejl eller öppna ett ärende som vi svarar på så snabbt vi kan.

Exakta öppettider kan du se här nedanför.

2 april: 07.00 – 17.00
3 april: Endast e-postsupport
4 april: 10.00 – 15.00
5 april: 10.00 – 15.00
6 april: 10.00 – 15.00


Redis på Premium+

Välkommen Tyskland!

I år är vi tre som åker ned och besöker den årliga mässan World Hosting Days,  träffar leverantörer, lyssnar på föredrag och knyter nya kontakter. Med utsikt över den riktiga schyssta temaparken de har här så släpper vi ännu ett nytt tillägg till vårt Premium+-utbüd, nämligen Redis!

Redis är en enklare databas vilket användas oftast för mellanlagring av din hemsida, en s.k. cache, motsvarande Memcache som vi släppte ett tag sedan. Kortfattat så sparas allt arbete som behövs för att din hemsida ska presenteras och hämtas direkt från Redis istället för att genereras på nytt. Redis har lite större utbud i funktionalitet än Memcached, det finns en post på Stack Overflow som benar ut skillnaderna.

Varje användare har en vi egen databas-process på 128MB RAM, detta är 128MB som inte tas ifrån ert konto. Om minnet tar slut så tar den bort poster som används minst. Vi håller koll på att den är igång och startar om automatiskt vid behov.

När du får ditt konto så finns det en fil (socket) som används för att ansluta till databasen, vanligtvis anger man /tmp/redis alternativt unix:///tmp/redis i cache-verktygen för att ansluta mot den, detta kan dock skilja mellan olika verktyg. Om du är osäker kan du söka på unixsocket och ditt verktyg.

För att övervaka databasen så finns det ett kommando som heter redis-cli, det finns ett antal funktioner i det t.ex. kan du se exakt vad som händer

eller köra kommandon direkt mot databasen med bara kommandot, som flush-kommandot där allting tas bort

Drupal och WordPress har båda stöd för Redis genom moduler.

WordPress

Via SSH kan man nu installera WordPress direkt med wp-cli, som exempel har jag börjat på ett helt tomt konto. Börja med att genom kundzonen skapa en databas. Sedan kan vi t.ex. gå in via SSH.

Nu är wordpress installerat. För att lägga in Redis-stöd så kan vi göra på olika sätt, ett sätt är att ersätta index.php. Se till att php-modulen ‘redis’ är ibockad i PHP-selektorn i cPanel.

Ändra variablerna för R_SERVER och R_PORT och ta bort AUTH.

Kommentera bort AUTH.

Nu är allting klart och du kan följa vad som händer med

Drupal:

Installera en drupal-site och initiera den med databasen som du skapade tidigare.

Ladda ner Redis-modulen

Uppdatera inställningarna

Lägg till följande längst ner

Klicka i redis-modul i PHP-selektorn i cPanel och sätt igång modulen

Nu kan du övervaka vad som sker mot din redis med

Varma vårhälsningar från Tyskland :)


kundlogotyper


Alla priser anges exkl. moms